Nerudová promluvila o kauze s tituly. Neudělala jsem nic špatného, tvrdí

Už několik týdnů se prezidentská kandidátka Danuše Nerudová potýká s tvrdou kritikou. Za jejího působení na pozici rektorky Mendelovy univerzity se totiž na škole mělo kupčit s diplomy. Podezření padá na některé rakouské studenty doktorandského studia. Ti dle nařčení měli získávat tituly rychleji.

Nerudová se proti tomu nařčení hájí ve vyjádření, které uveřejnila v sobotu. Podle vlastních slov proti podezřelým aktivitám s udělováním titulů bojovala. "Univerzita je tak trochu moje třetí dítě. Odvedli jsme spoustu práce, abychom z konzervativní instituce udělali moderní školu," prohlásila Nerudová.

[chooze:article;value:478528]

V pozici rektorky proti podezřelému udílení titulů dle svých slov zasáhla hned, jak se o něm dozvěděla. Nemělo se však jednat o příznak rozsáhlé korupce na univerzitní půdě. Podle Nerudové trvalo problém odhalit, protože šlo o jednotky studentů v jediném programu určeném pro zahraniční doktorandy. Studentům z Rakouska údajně účast zprostředkovala zahraniční agentura, s níž univerzita po nabytí důvodného podezření ukončila spolupráci.

Dalším problémem bylo plagiátorství, které univerzita neodhalila a kopírujícím studentům udělila tituly. "Bylo to natolik specifické pochybení, že bylo velmi těžké ho odhalit. Překladový plagiát neodhalil žádný z dostupných softwarů ani Národní akreditační úřad. A to ani přes důkladné kontroly," hájila se Nerudová. Překladový plagiát spočívá v tom, že student si přeloží část práce z jiného jazyka, to pak software, který pracuje například s ostatními českými texty, nedokáže spolehlivě odhalit.

O podezřelém udílení titulů se měla Nerudová dozvědět v lednu 2021, o plagiátorství o dva měsíce později. Svolala proto kontrolní komisi, která měla celou záležitost prošetřit. V dubnu 2021 Nerudová podala podnět na Radu pro vnitřní hodnocení, aby vyšetřila podezřelý doktorský program. "Postupovala jsem tak, jak jsem jako rektorka měla a podle zákona mohla. Možná jsem mohla některé věci řešit o pár týdnů dříve, například nečekat na řádný termín Rady, ale svolat mimořádné jednání o tři týdny dříve," přiznala Nerudová.

[chooze:article;value:478342]

Kontrolu univerzity zahájil krátce poté také Národní akreditační úřad, který letos v červnu univerzitě odňal akreditaci pro doktorské studium ekonomických oborů, tedy přesně v oblasti, kde se objevila podezření. Důvodem byl nedostatečné nastavený vnitřní systém zajišťující kvalitu vzdělávací činnosti.

Skutečnost, že by se na Mendelově univerzitě obchodovalo s tituly, ale bývalá rektorka důrazně odmítá. Studenti podezřelého programu museli podle Nerudové obhajovat disertační práce jako kdokoliv jiný. V programu také uspělo pouze 40 procent studentů, což je dle Nerudové důkaz, že titul nedostal každý, kdo se do programu přihlásil a zaplatil školné.

Kauza s tituly je podle Nerudové vykonstruovaným pokusem jí uškodit. "Jsou dílčí věci, které bych s dnešní zkušeností udělala lépe. Určitě jsem se dopustila řady chyb. Rozhodně ale ne tak zásadních, jaké jsou mi nyní připisovány," prohlásila Nerudová.

Manžel Danuše Nerudové Robert Neruda byl hostem pořadu Napřímo. Kvůli ženě je ochotný přerušit kariéru:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.