Neshody mezi zemědělci. Pondělní protesty využili dezinformátoři

Problémy v zemědělství jako zbytečná byrokracie, bruselský diktát, vysoké marže obchodních řetězců u cen potravin a především požadavek na odstoupení od Green Dealu. To byly podle organizátorů hlavní důvody pondělního protestu. "Museli jsme udělat krok k tomu, abychom se pokusili vyprovokovat vládu k tomu, aby jednala ve prospěch našich občanů, ve prospěch nás, kdo hospodaříme," prohlásil organizátor akce Zdeněk Jandejsek.

Hlavním organizátorem byl velkopodnikatel v zemědělství Zdeněk Jandejsek. V Praze se ale objevily i známé osobnosti dezinformační scény. Protivládní rétorika, která neměla nic společného se zemědělstvím, tak vedla k tomu, že část zemědělců opustila hlavní město předčasně. "S těmi, kteří skutečně reprezentují zemědělce, jednáme a společně se bavíme o tom, co naše zemědělství potřebuje," vyjádřil se k protestům premiér Petr Fiala (ODS).

[chooze:article;value:542405]

"Ten protest sám o sobě příliš fér není. I vzhledem k tomu, že ministr nabídl, že se o těch věcech chce bavit a pokusit se dohodnout do konce února, tak si myslím, že ten protest byl v celku zbytečný a jeho hlavním účelem je na sebe upozornit nebo vyvolat nějaké napětí ve společnosti," myslí si politolog Jiří Pehe.

"Já jsem bytostně přesvědčen o tom, že ty protesty jsou správné a že se musí změnit systém zemědělství v celé Evropě," pronesl poslanec Radim Fiala (SPD).

Podle odborníků jsou ale požadavky protestujících nesplnitelné. "Těm osvícenějším zemědělcům nevadí Green Deal jako takový, protože jinak bychom si vybydleli krajinu a pak bychom tam už žádnou zemědělskou produkci ani nemohli udělat, protože by ta půda nedávala žádné výnosy," řekl agrární analytik Petr Havel.

[chooze:article;value:542376]

Od protestů se ale distancovaly největší zemědělské organizace jako Zemědělský svaz, Asociace soukromých zemědělců nebo Agrární komora. A to právě kvůli formě protestu i organizátorům, kteří podle některých komentátorů zastávají mimo jiné proruské názory.

S protestujícími se Výborný setkal osobně. "Hovořil jsem s řadou protestujících a shodnu se s nimi ve spoustě věcí, jde hlavně o přemíru byrokracie nebo o některé věci, které se týkají úprav parametrů, které chystá EU. Myslím si ale, že to nepomohlo veřejnému obrazu zemědělců u veřejnosti," řekl Výborný.

Podle poslance Karla Havlíčka (ANO) by měla vláda více jednat ve prospěch zemědělců. "Neměla by rozdělovat farmáře na dvě skupiny a všelijak je nálepkovat. Dnes dostala vláda facku od jedné části zemědělců a ve čtvrtek ji dostane od té druhé," prohlásil Havlíček.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.