Nesmíme být slabí, burcoval Macron. Putinovi hrozí vysláním vojáků Francie

"Západ Rusku nesmí ustoupit ani vůči němu projevit slabost," to řekl francouzský prezident Emmanuel Macron v televizním vystoupení, v němž se nebývale silně opřel do Kremlu. Zopakoval také možnost vyslání francouzských vojáků na Ukrajinu.

"Jediný, kdo ponese odpovědnost, je kremelský režim, my bychom to nebyli. Nikdy nebudeme aktivně útočit, Francie je mírová síla. Ale abychom dosáhli míru na Ukrajině, tak nesmíme být slabí," prohlásil Macron.

Prezident Macron nevyloučil nasazení západních pozemních jednotek na Ukrajině už koncem února na mezinárodní konferenci na podporu Ukrajiny v Paříži. Teď přitvrdil. "Pokud Rusko tuto válku vyhraje, důvěryhodnost Evropy bude na nule. Jaká by byla na naší půdě důvěryhodnost Evropské unie, jejích členů, kteří toto dopustili?" argumentoval Macron.

[chooze:article;value:545522]

Od začátku války Macron otočil o 180 stupňů. Tenkrát se pokoušel zmírnit napětí a ruskému diktátorovi třeba telefonoval s žádostí, aby se z Ukrajiny stáhl. Teď mu podle odborníků došlo, že je Rusko hrozbou pro celý kontinent, a snaží se stát v Evropě lídrem.

Francie je po Německu druhá největší ekonomika Evropské unie. "Disponují jadernými zbraněmi jako jediný stát Evropské unie, takže určitě je tam ta síla, jak vojenská, tak i politická. Francie je důležitým hráčem a snaží se profilovat jako jeden z lídrů právě i v podpoře Ukrajiny," vysvětlil ředitel Institutu pro evropskou politiku EUROPEUM Martin Vokálek.

Mezi oběma zeměmi i jejich šéfy je znát určité pnutí. Šéf Elysejského paláce pokládá německého kancléře Olafa Scholze za politika, jemuž schází kuráž i rozhled. Macron je prý v Berlíně vnímán jako monarcha, který se vyžívá v představování velkolepých plánů, aniž je plní.

[chooze:article;value:544685]

"Tam je právě rozdíl v tom, jak se profiluje prezident Macron, protože on se teď snaží vypadat jako tahoun v pomoci Ukrajině, ale nekoresponduje to s tím, do jaké míry Francie podporuje Ukrajinu," upozornil Vokálek.

O rozdílných pohledech na pomoc Ukrajině v pátek Macron s kancléřem Scholzem jednali v Berlíně. Společně s polským premiérem Donaldem Tuskem se dohodli na vytvoření nové koalice, která má poskytnout Kyjevu dělostřelecké systémy dlouhého dosahu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.