Nesnesitelná vedra i návrat mrazů. Predikce meteorologů není optimistická

Letní teploty, které někde vyšplhaly až ke třicítce, spoustu lidí potěšily. Podle meteorologů to ale není důvod k radosti. "Vy byste chtěl v létě třeba 41, 42 °C? Asi tak tomu odpovídají dnešní extrémita, pokud by nastala třeba v červnu," odpověděl Český hydrometeorologický ústav na sociální síti X jednomu z uživatelů, který si počasí pochvaloval.

Zatím jsou nadprůměrné teploty příjemné, je ale stále duben. Ještě tento týden má navíc přijít významné ochlazení. "Mohlo by opět docela výrazně mrznout. Pokud se tak stane, jsme z podstatné části letos bez úrody ovoce," avizovali meteorologové.

[chooze:article;value:549980]

Nezvykle vysoké teploty jsou podle meteorologů projevem klimatické změny. "Klimatická změna se projevuje častějšími extrémy. Toto byl jeden z nich," poznamenali.

V neděli bylo v Česku dokonce tepleji než ve Španělsku. "Nezvykle vysoké teploty nás provází až na výjimky od konce ledna. První letošní dvacítka byla naměřená už 15. března, první letní teplota na Velikonoční pondělí 1. dubna a tuto neděli atakujeme tropické hodnoty," upozornila meteoroložka Dagmar Honsová.

Česko zažilo letošní první tropický den, teploty překonaly i Španělsko (7. 4. 2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.