Nespavost může být nepříjemným společníkem. Pět tipů, jak se jí zbavit

Nedostatek spánku může mít na lidský organismus mnohem větší dopad, než je jen pocit únavy během dne. Může ovlivnit naši krátkodobou paměť, koncentraci i náladu. V některých případech pak může mít dlouhodobý dopad na naše zdraví.

Odborník Martin Seeley ze společnosti MattressNextDay, kterého citoval deník Mirror, proto sdílel několik ověřených tipů, jak zabránit tomu, aby nespavost nepříznivě ovlivňovala váš život. Podle něj existuje několik návyků, při jejichž dodržování budete odměněni dobrým a kvalitním spánkem.

[chooze:article;value:481186]

Vypněte elektroniku alespoň hodinu před spaním

Modré světlo z elektronických obrazovek má podle studií negativní dopad na spánkový režim. Odborník proto doporučuje se působení modrého světla vyhnout alespoň hodinu předtím, než se uchýlíte do říše snů. Pokud přestanete před spaním kontrolovat telefon, dívat se na televizi nebo jen projíždět sociální sítě, sladké sny by vás neměly minout.

Modrému záření byste se měli vyhnout i v případě, že se probudíte uprostřed noci. Jasná světla mohou totiž narušovat produkci melatoninu ve vašem těle a mohou stimulovat bdělost. A to je něco, co uprostřed noci dozajista nechcete. A co víc, pokud se v noci podíváte na hodiny, podvědomě si spočítáte, kolik času ještě zbývá, než vám zazvoní budík. To ale nemusí být vždy dobré zjištění.

[chooze:article;value:438038]

Vstávejte každý den ve stejnou dobu

Jedním z nejjednodušších způsobů, jak podle odborníka zajistit, že si vaše tělo v noci kvalitně odpočine, je vstávat vždy ve stejný čas. A to i o víkendech. Pokud si totiž jeden den výrazně přispíte, večer se vám pak nemusí chtít spát. Ranní vstávání vám pak může následující den nepříjemně zkomplikovat.

Nastavíte-li si každý den budík na stejný čas a budete chodit spát vždy ve stejnou dobu, vaše tělo si na tento rytmus zvykne. Díky pravidelnému spánku tak bude vědět, kdy má odpočívat a kdy naopak může rozdávat energii.

Odkládání budíku spánkový deficit nezachrání

Posouvání budíku může mít spíše negativní dopad. Podle odborníka je to hlavně proto, že odložení o pět až deset minut vám poskytne dostatek času, abyste přešli do takzvaného lehkého spánku. Hluboký spánek už ale nepřijde.

Pokud by se vám ale pár minut navíc hodilo i přes den, dopřejte si je. Odborný server HelpGuide ale upozorňuje, že nevhodně načasovaný šlofík může váš problém s usínáním ještě zkomplikovat. Směřujte proto potřebný odpočinek na 15 až 20 minut v časných odpoledních hodinách.

[chooze:article;value:480879]

Zaměřte se na stravu a pitný režim

Udržování hydratace nejen zvýší vaši energii, ale může také zrychlit váš metabolismus, tvrdí odborník. I mírná dehydratace může způsobit, že se budete cítit ospalí a unavení. Odborník proto doporučuje vypít alespoň sklenici vody hned po probuzení.

Spánek navíc mohou ovlivnit i vaše stravovací návyky. Experti radí omezit sladká jídla, kofein i velké porce. A to hlavně před spaním. Vyhnout byste se měli i alkoholu a nikotinu. Naopak lehká svačinka před spaním vám může pomoci. Zkuste například banán nebo jogurt.

Cvičení vyplavuje endorfiny

K rychlému usínání může podle odborníka přispět i pravidelný pohyb. Alespoň 30minutové cvičení totiž do mozku vyplaví endorfiny a serotonin. Zkuste se po večeři na 30 minut projít venku nebo si ráno před prací zacvičit jógu – obě možnosti vám pomohou snížit stres a zvýšit hladinu energie po celý den.

Ještě účinnější může být navíc cvičení venku. I když to v zimě nemusí být vždy možné, pouhých 10 minut strávených na slunci vám může pomoci zvýšit hladinu serotoninu a zabránit tomu, abyste se cítili ospalí.

Nezapomínejte při cvičení na nohy. Jak jim dát pořádně zabrat?

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.