Nespěchejte a prověřujte. Úřad zveřejnil 10 rad při změně dodavatele energií

Pokud jste dostali nabídku, nebo sami měníte dodavatele, je dobré myslet na 10 důležitých rad. ERÚ je zveřejnil na svém webu.

Nespěchejte

Není rozumné bez rozmyslu kliknout na první nabídku, která se tváří jako nejlepší. "Než vůbec začnete jednat o nové smlouvě, podívejte se do té stávající, která může obsahovat vysoké sankce za předčasné ukončení," doporučuje úřad.

Ptejte se, s kým jednáte

Mohou vás kontaktovat takzvaní zprostředkovatelé, kteří energie pouze přeprodávají. "Chtějte proto vědět, s kým konkrétně mluvíte a z jaké je společnosti – a nespokojte se jen s tím, že pro vás má nabídku toho a toho dodavatele," vyzval ERÚ. Zvláště obezřetní byste měli být, pokud obchodník zazvoní u vás doma a tlačí na vás s tím, že je nutné podepsat okamžitě.

Prověřujte

Je dobré si na dodavatele najít reference. Ostatní zákazníci vám mohou dát cenné rady. Upozorní vás například na triky, kterých byste si sami nevšimli. "Totéž platí pro zprostředkovatele, jejichž registr vede od července 2022 Energetický regulační úřad. Pokud zprostředkovatele v registru nenajdete, je dost dobře možné, že o registraci vůbec nepožádal, a svou činnost tedy vykonává nelegálně," napsal ERÚ.

[chooze:article;value:496052]

Pečlivě čtěte

Je důležité si pečlivě přečíst smlouvu i ceník a obchodní podmínky, které jsou její součástí. Upisujete se totiž ke smlouvě, ne k tomu, co vám řekli, napsali či uvedli v reklamních brožurách. "Pokud je ve smlouvě rozpor mezi všeobecnými obchodními podmínkami a hlavní smlouvou, platí ujednání v hlavní smlouvě. Konečný ceník ze smlouvy si porovnejte s tím v nabídce," upozornil úřad.

Ceník se může měnit 

Pokud se na tom ve smlouvě dohodnete, může dodavatel v průběhu trvání kontraktu ceníkovou cenu změnit. Musí vám to ale prokazatelně a adresně oznámit s aspoň 30denním předstihem. "Nestačí tedy například jen informace na webu," varuje ERÚ. Jinak je potřeba dohodnout fixaci.

Výpověď můžete i dostat

Fixace není totéž, co smlouva na dobu určitou, upozorňuje úřad. "Smlouvou uzavíráte na konkrétní dobu dohodu o samotných dodávkách elektřiny či plynu, nikoliv o jejich ceně. Smlouvu na dobu určitou musíte standardně dodržet, naopak smlouvu na dobu neurčitou můžete kdykoliv vypovědět a po skončení výpovědní lhůty zaniká," vysvětlil úřad.

Stejnou možnost má ale i dodavatel. Fixovaná cena v kombinaci se smlouvou na dobu neurčitou tedy nedává smysl a dodavatel závazek v praxi nemusí dodržet.

Pozor na spotové tarify

Takzvané spoty jsou specifickým druhem tarifů, u kterých se výše plateb odvíjí od aktuálních cen elektřiny či plynu na burze. To může být výhodné, pokud ceny na krátkodobých trzích klesají. Nejste ale chránění před prudkým nárůstem ceny. "Jedná se o produkt vhodný jen pro poučené a aktivní spotřebitele, kteří sledují vývoj cen energií," sdělil úřad.

[chooze:article;value:495309]

Hlídejte si pokuty a "odměny"

Je třeba si dávat velký pozor na náležitosti související s délkou trvání smluv. Věnujte hlavně pozornost tomu, jaká vám hrozí pokuta v případě předčasného ukončení smlouvy. Je možné, že dodavatel bude požadovat úhradu škody, případně ušlého zisku. "Nabízí vám finanční bonus, když u něj vydržíte nějakou dobu, v opačném případě ale musíte „slevu“ doplatit? Neúměrně vysoké platby jsou riskantní, protistrana patrně ví, proč je ve smlouvě má," upozornil úřad.

Ptejte se

Pokud něčemu ve smlouvě nerozumíte, něco vám nedává smysl či se vám zdá nestandardní, měli byste se podle ERÚ hlavně ptát. "Pokud vám obchodník na vaše dotazy uspokojivě neodpoví, odvádí řeč jinam nebo ho evidentně znervózňují, pak dobře zvažte, zda v jednání dál pokračovat. Rozhodně nepodepisujte nic, čemu nerozumíte," napsal ERÚ.

Schovejte si smlouvu

Občas se může stát, že vám zprostředkovatel po podpisu smlouvu nedá a slibuje, že ji dodá později. "Žádné takové, na originálu smlouvy vždy trvejte a pečlivě si ho schovejte," vyzval úřad.

Tisíce Čechů řeší obří nedoplatky za energie. Dosahují i 50 tisíc korun:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.