Nespoléhejte na stát, radí mladým lidem ekonomové. Na stáří si mají šetřit už teď

"Spoléhal jsem na důchod. Když jsem byl mladší, tak jsem neměl takový příjem, abych měl z čeho šetřit," svěřil se televizi Nova jeden z dotázaných seniorů. "Jedenkrát jsem měla penzijní připojištění, jinak ne. Spoléhala jsem na důchod," potvrdila další seniorka. 

Současní důchodci mají své penze jisté. U mladších ročníků se to ale říct nedá. Čím dál víc se ukazuje, že zajistit lidem v důchodu odpovídající životní úroveň, aniž by se státní kasa stále více zadlužovala, je v podstatě nemožné. Klíčem ke spokojenému důchodu je tak podle odborníků penzijní připojištění.

[chooze:article;value:529540]

​"Státní příspěvek bude vždy 20 % z té úložky. Čím více se blíží odchod do důchodu, tím ta úložka by měla být vyšší. Takže dva až tři tisíce korun," poradil ekonom Petr Studnička.

Jenže uspořit peníze bokem může být pro řadu rodin nereálné. Pokud je například příjem domácnosti 65 tisíc korun měsíčně a výdaje činí celkem 62 tisíc, rodina žije jen od výplaty k výplatě a nemá prostředky na spoření nebo jakoukoliv investici. 

"Hlavní investice, která tady byla vždycky, byla investice do dětí. Neznamená to, že by měli mít množství dětí. Teď je investice do kvality, ne kvantity. Čím víc do nich rodiče investují, tím víc se jim to vrátí. A bývá to mnohem výnosnější než další jiné," vysvětluje ekonom Petr Bartoň. 

[chooze:article;value:529594]

​Investovat ale odborníci doporučují i do nemovitostí, kde je velká pravděpodobnost, že jejich hodnota na trhu bude v následujících letech růst.

Podle expertů by se mělo víc apelovat na mladou generaci, aby si začala odkládat peníze. Většina z nich totiž důchod považuje za něco velmi vzdáleného a nevidí důvod, proč by se kvůli němu měla omezovat už teď.

V Německu důchody seniorů tvoří z poloviny peníze od státu. Druhá polovina je to, co si sami naspoří. U nás k tomu ale podle expertů stát dostatečně lidi nemotivuje.

[chooze:poll;value:41b16d907a20e7d82f2ee39c2d2aa4aa5ed24c72;layout:tn_nova]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.