Nespoléhejte na státní důchod, říkají ekonomové. Radí lidem investovat

Český důchodový systém by se bez zásahu zhroutil, a i když vláda reformu připravuje, podle ekonomů nebude v systému už v roce 2040, kdy do důchodu půjdou "Husákovy děti", dost peněz na to, aby důchodcům pokryl běžné výdaje.

Jenže zhruba třetina Čechů si na důchod nespoří a zhruba polovinu z toho pak tvoří mladí lidé ve věku 18 až 24 let. Jako nejčastější důvod uvádějí nedostatek peněz, nestálý příjem nebo svůj věk.

Lidé by podle ekonomů do penze měli odcházet minimálně se dvěma miliony korun úspor, tak aby se nepropadla jejich životní úroveň. Jenže lidé neočekávají, že by se jim taková suma podařila našetřit.

[chooze:article;value:508855]

​"Naprostá většina lidí počítá s tím, že bude mít půl milionu korun," říká mluvčí Asociace penzijních společností Jan Sedláček. Pro představu, pokud chcete našetřit dva miliony a pobírat deset tisíc měsíčně k základnímu důchodu, musíte po dobu 25 let spořit 3 300 korun měsíčně.

"Hlavně je důležité nespoléhat na důchodová připojištění. Ty částky, které v něm jsou, nestačí na rozumné zajištění do důchodu. Je třeba reálně investovat do různých fondů a co nejvíce rozložit investice do více typů. Nejen do realit, ale i do akciových," radí ekonom NATLAND Group Petr Bartoň. 

Podle ekonomů si mladí lidé mohou dovolit investovat do experimentálních věcí, jako jsou například akcie, kde může být riziko ztráty vyšší. Čím blíž má ale člověk k důchodu, tím víc by měl prý uvažovat konzervativně, tedy investovat třeba do nemovitostí.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.