Nespotřebované léky nelze darovat. Podle některých lékařů a poslanců je to přežitek

Sociální sítě a internet zaplavily nabídky léků buď za symbolický poplatek nebo úplně zdarma. "Měli jsme doma navíc nějaká dětská antibiotika a sirup proti horečce, tak jsme chtěli pomoci jiné rodině, a prostě jim ho dali," říká Radek. 

Podle Státního ústavu pro kontrolu léčiv (SÚKL) je sice taková solidarita mezi lidmi hezká, ale podle českých zákonů minimálně na hraně. Prodej léků mimo oficiální systém je totiž nelegální. "V momentě, kdy má někdo doma nějaký svůj lék, tak ho třeba otevře, ne vždy ho skladuje správně," říká ředitelka SÚKL Irena Storová.

[chooze:article;value:490864]

"A v momentě, kdy takový lék chci jako soukromá osoba poskytnout, tak si musím uvědomit, že mohu někomu ublížit. Lék může změnit svoje vlastnosti," dodává. 

Podle praktického lékaře Cyrila Muchy mají lidé nevyužité léky vracet do lékáren. "Jenže i ty, které ještě nejsou po expiraci, nakonec stejně skončí ve spalovně. Je to jednoduše plýtvání s léky, ale nedovedu si představit, jak by se to dělalo," říká Mucha. 

Podle některých vládních i opozičních poslanců by se systém za dodržení určitých podmínek dal alespoň trochu změnit. "Dovedu si představit, že třeba v rámci rodiny máme nějaké léky, které je možné použít. Víme, že to byla maminka nebo tatínek, kdo je používal, a teď nám dá jednu, dvě tabletky," vysvětluje poslanec Tom Pilipp (KDU-ČSL).

[chooze:article;value:488169]

"Jestliže ten lék vůbec nenačnete a nespotřebujete, tak byste ho mohli odnést do lékárny a tam ho lékárník zkontroluje a eventuálně ho může nabídnout dál," doplňuje další poslanec Jiří Mašek (ANO). 

Pro náměstka ministra zdravotnictví Jakuba Dvořáčka je ale něco takového nepředstavitelné. "Pacient by si měl vyzvedávat léčivo, které potřebuje a měl by ho dobrat," říká. Ministerstvo navíc upozorňuje, že se na internetu objevuje velké množství padělaných léků, které mohou být nebezpečné.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.