Nesprávný okamžik i forma. Postoj české vlády ke Slovensku překvapil odborníky

Česká vláda na svém středečním jednání rozhodla, že zruší mezivládní jednání se slovenským kabinetem Roberta Fica. Důvodem jsou kroky Ficovy vlády směrem k Rusku. "Nepovažujeme to teď za vhodné. Některé aktivity považujeme za problematické," zdůvodnil krok Fiala.

Podle ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) vadí například nedávné jednání slovenského šéfa diplomacie Juraje Blanára s jeho ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Politologové, které oslovila redakce TN.cz, se shodují, že jde především o symbolické gesto. "Dosud nebyla doba, kdy by se tak výrazně lišila česká a slovenská politická reprezentace, což je docela vážný problém," upozorňuje politoložka Vladimíra Dvořáková. "Je hodně důležité, aby nedošlo ke společenskému vyostření věcí, které by se následně promítlo do mezilidských vztahů," dodala expertka. 

[chooze:article;value:545087]

Souhlasí s ní i politolog Lukáš Jelínek. "Je to symbolické gesto a reálný dopad to mít nebude. Jiná věc je, jakou podobu to potom získá u veřejnosti, což určitý problém je. Zatímco pro vládu je to jen zrušení společného jednání, tak pro spoustu lidí to je výrazný sestup v kvalitě československých vztahů," popsal Jelínek pro TN.cz. 

Podle politologa není načasování úplně vhodné. "Chápu to jako symbolické vyjádření relativně správného názoru, ale možná v nesprávný okamžik a nesprávnou formou. Myslím si, že tím vláda zaskočila jak Čechy, tak Slováky," dodal. 

Dusno na Slovensku

Vztahy mezi Čechy a Slováky jsou podle Fica výjimečné. "Slovenská vláda nebude nikdy vystavovat takto hluboké vzájemné vztahy žádnému ohrožení. Bereme na vědomí, že česká vládní garnitura se je rozhodla ohrozit jen proto, že má zájem podporovat válku na Ukrajině, zatímco slovenská vláda otevřeně mluví o míru. Vaše rozhodnutí neovlivní naši suverénní zahraniční politiku," vzkázal Fialovi na facebooku. Česká vláda je podle něj na Slovensku vždy vítána.

​Podle Fialy ale o žádné ohrožení vztahů nejde. "Česká vláda se jednomyslně rozhodla nepřistoupit k velmi nadstandardní věci jakou je společné jednání," řekl Fiala ve čtvrtek. "Některé kroky a výroky slovenských představitelů nás vedly k tomu, že odložíme tento nadstandardní krok," dodal. Další jednání se Slovenskem ale podle něj budou pokračovat dál.

[chooze:article;value:538322]

Zatímco Ficovi Češi dveře zabouchli před nosem, do Prahy ve čtvrtek dorazil předseda opozičního Progresivního Slovenska Michal Šimečka. "Je to obrovská ostuda a poškození vzájemných vztahů. Reálně se jedná pravděpodobně o nejhorší okamžik od vzniku samostatných republik. Ale Slovensko není ani Robert Fico, ani Juraj Blanár," komentoval Šimečka aktuální situaci na sociální síti X.

V Praze prý plánuje dokázat, že na Slovensku je více názorů. "Budu našim partnerům tlumočit jak proevropské a demokratické hodnoty mnoha lidí na Slovensku, tak i to, ať si nedělají obraz o naší zemi na základě kroků Fica nebo Blanára," dodal.

Podívejte se, co Rober Fico vzkázal Petru Fialovi přes sociální sítě:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.