Nesprchujte se, je to škodlivé. A když už, tak v oblečení, nabádají odborníci

Pokud máte například ekzém nebo suchou či citlivou pokožku, každodenní sprchování pro vás nemusí být ideální volbou. Mýdlo s vodou přispívá k ještě většímu vysoušení kůže, což může vést až k jejímu popraskání. To je vstupenkou k dalším zdravotním problémům.

"Prasklinami se do těla dostanou mikroorganismy jež mohou způsobit kožní infekce," uvedla pro The New York Times dermatoložka Joyce Parková z amerického Seattlu.

[chooze:article;value:511675]

​V USA přesto mezi lidmi převažuje potřeba sprchovat se každý den. V průzkumu z roku 2021, jehož se účastnilo přes 5 700 Američanů, jich více než 60 procent uvedlo, že mají potřebu si dát sprchu alespoň jednou denně.

Podle další kožní lékařky Marisy Garshickové z New Yorku je potřeba pravidelného mytí například u lidí potících se při práci či sportu. "Pot a špínu je nutné spláchnout a zabránit tak ucpávání pórů, jež mimo jiné přispívá k tvorbě pupínků," upozorňuje Garshicková.

To ovšem nebrání klimatickým aktivistům, aby nabádali k méně častému mytí, protože ohřívání vody, kterou používáme, ve většině případů způsobuje únik takzvaných skleníkových plynů do atmosféry.

[chooze:article;value:504154]

​Sprchování se ale týkají i některá bizarní doporučení. Kvůli ochraně životního prostředí doporučuje ředitel oděvní společnosti Levi's Charles Bergh, abychom se sprchovali v džínách kvůli jejich očistě, což je zase k přírodě přívětivější než pračka, informuje list Daily Mail.

Přítomnost vláken z džínoviny a toxinů byla mimo jiné zjištěna v Arktidě a při oplachování ve sprše se částečky z textilu tolik jako v pračce neuvolňují. Bergh dokonce podle CNN navštívil americkou burzu v džínech, které pračku neviděly deset let.

Nadměrné pocení značí vážnou nemoc, tvrdí dermatolog (8/2018):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.