Netanjahu a ministr obrany mají rozhodnout o reakci na raketový útok

Izraelské obranné síly (IDF) v neděli předložily důkazy, že střela, která v sobotu zabila nejméně 12 drúzských dětí a teenagerů na fotbalovém hřišti v severoizraelském městě Madždal Šams, byla raketa íránské výroby, jenž je součástí arzenálu Hizballáhu, informuje server Ynetnews.

Kromě snímků fragmentů nalezených na místě útoku, které se shodovaly s fotografiemi rakety Falaq-1, zveřejnily IDF snímek ze svých operačních systémů, znázorňující trajektorii třely vypálené z Libanonu.

[chooze:article;value:566874]

Kvůli bezprecedentnímu útoku na civilisty zasedl v neděli odpoledne bezpečnostní kabinet, aby určil následnou strategii Izraele proti Hizballáhu. Jednání trvalo více než čtyři hodiny a na programu kromě odpovědi na sobotní útok byla také vyjednávání o propuštění rukojmích zajatých Hamásem při útoku v Pásmu Gazy loni v říjnu.

Dva bezpečnostní zdroje sdělily tiskové agentuře Reuters, že Hizballáh je po raketovém útoku na Madždal Šams ve vysoké pohotovosti. Podle zprávy teroristická organizace evakuovala centrální zařízení ve východním Libanonu a na jihu v rámci příprav na možnost "izraelské eskalace".

Sobotní raketový útok Hizballáhu odsoudila americká viceprezidentka Kamala Harrisová. "Izrael nadále čelí vážným hrozbám pro svou bezpečnost a podpora bezpečnosti Izraele je neochvějná. USA budou i nadále pracovat na diplomatickém řešení, které by ukončilo všechny útoky jednou provždy a umožnilo občanům na obou stranách hranice bezpečný návrat domů," řekl její poradce pro národní bezpečnost Phil Gordon.

Podobně se vyjádřil i britský ministr zahraničí David Lammy, který se obává, že incident vyvolá další násilí. "Spojené království odsuzuje útok na Golanských výšinách, který si tragicky vyžádal nejméně 12 životů," uvedl Lammy v prohlášení na sociální síti X. "Jsme hluboce znepokojeni rizikem další eskalace a destabilizace. Dali jsme jasně najevo, že Hizballáh musí přestat se svými útoky," dodal. Libanonské milice Hizballáhu jakoukoli odpovědnost za útok odmítly. Izrael si ovšem trvá na svém a slíbil, že Hizballáh tvrdě zasáhne.

Izrael se vzpamatovává z útoku na hřiště. Na pohřby dětí přišly tisíce lidí (7/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.