Netanjahu: Izrael nechce okupovat Gazu, ale zajistíme, aby se 7. říjen neopakoval

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ve čtvrtek prohlásil, že jeho země ve válce proti Hamásu neusiluje o dobytí, obsazení nebo vládu v Gaze, ale v případě potřeby by byla pro, aby do palestinské enklávy vstoupila "důvěryhodná síla", která by zabránila vzniku teroristických hrozeb, píše deník The Times of Israel.

Netanjahuovy komentáře z tohoto týdne, které naznačují, že Izrael bude odpovědný za bezpečnost v Gaze po neomezenou dobu, vyvolaly nesouhlas Spojených států, hlavního spojence Izraele. Washington prohlásil, že bude proti izraelské poválečné okupaci Gazy.

[chooze:article;value:528778]

Netanjahu prohlásil, že v Gaze se musí vytvořit civilní vláda, ale že Izrael zajistí, aby se útok jako 7. října neopakoval. "Musíme tedy mít věrohodné síly, které v případě potřeby vstoupí do Gazy a zabijí vrahy. Protože to je to, co zabrání opětovnému vzniku entity podobné Hamásu," řekl Netanjahu.

Podle internetových pozorovatelů došlo dnes brzy ráno ve válkou zmítaném Jemenu bez vysvětlení k výpadku internetového připojení. O výpadku informovala jak skupina NetBlocks, která sleduje výpadky internetu, tak společnost Cloudflare poskytující internetové služby. Výpadek začal dnes brzy ráno a postihl Internetovou síť YemenNet, kterou nyní kontrolují Íránem podporovaní jemenští povstalci Hútíové. Jemenští telekomunikační představitelé ani zástupci Hútíů podle deníku The Times of Israel výpadek zatím nepotvrdili.

Výpadek přichází po sérii nedávných útoků drony a raketami, které Hútíové namířili proti Izraeli v rámci jeho kampaně leteckých úderů a pozemní ofenzivy zaměřené proti Hamásu v Pásmu Gazy. To zahrnuje i deklarovaný čtvrteční útok, jehož cílem bylo opět izraelské přístavní město Ejlat u Rudého moře. Mezitím Hútíové tento týden rovněž sestřelili americký bezpilotní letoun MQ-9 Reaper raketou země-vzduch, což je součástí široké série útoků na Blízkém východě, které vyvolávají obavy z vypuknutí regionální války.

Izraelské obranné síly (IDF) provedly nálet v Sýrii v reakci na útok dronu, který ve čtvrtek zasáhl školu v Ejlatu. IDF v pátek brzy ráno uvedly, že se jim podařilo potvrdit, že dron pocházel ze Sýrie, a IDF v reakci zaútočily na organizaci, která jej vypustila. "Syrský režim je plně odpovědný za jakýkoli teroristický čin provedený ze syrského území," uvedla izraelská armáda v prohlášení a slíbila, že "tvrdě odpoví na jakýkoli pokus poškodit území Státu Izrael".

Islámský džihád zveřejnil video izraelského chlapce a starší ženy unesených do Gazy. Na videu jsou zachyceni 13letý Jagil Ja'akov a 77letá Hanna Kacirová, oba z kibucu Nir Oz. Teroristická skupina uvedla, že je připravena rukojmí propustit z humanitárních důvodů, aniž by uvedla jakýkoli časový rámec, informuje deník Ha'arec. Video bylo zveřejněno ve čtvrtek, tedy v den, kdy šéf Mosadu David Barnea a ředitel CIA William Burns navštívili Katar, kde podle amerického představitele jednali s katarským premiérem o snaze dosáhnout propuštění rukojmích v Gaze. Izraelci klip odmítli jako "psychologický teror".

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.