Netanjahu: Izrael po skončení války musí převzít správu Gazy, IDF zabily velitele praporu Hamásu

Wael Asífa byl zabit v noci na neděli při izraelském náletu, uvedl v pondělí The Jerusalem Post s odkazem na Izraelské obranné síly (IDF) a tajnou službu Šin Bet. O život přišel během útoku stíhacího letounu, který operoval na základě zpravodajských informací poskytnutých Šin Betem a ředitelstvím vojenské rozvědky. Izraelský bezpečnostní aparát uvedl, že Asífa byl jedním z velitelů Brigády centrálních táborů, která 7. října nařídila invazi teroristů Hamásu z Pásma Gazy do jižního Izraele.

Asífa byl v letech 1992 až 1998 vězněn za účast na teroristických útocích proti izraelským obcím a pracovníkům IDF, uvedly izraelská armáda i Šin Bet. Po propuštění byl nadále ústřední postavou při plánování a organizování útoků na izraelské civilní a vojenské síly.

[chooze:article;value:528338]

Benjamin Netanjahu v pondělí v televizním rozhovoru pro ABC News prohlásil, že "Izrael bude mít po neomezenou dobu celkovou odpovědnost za bezpečnost". Když tuto odpovědnost za bezpečnost mít nebude, dojde prý k "výbuchu teroru Hamásu v takovém měřítku, jaké jsme si nedokázali představit".

https://twitter.com/IDF/status/1721711383543242819

Barbarský útok bojovníků Hamásu si podle izraelských úřadů vyžádal životy 1 400 osob, většinou civilistů, a bylo při něm zajato přes 240 rukojmích. Počet obětí v Gaze překročil 10 000 osob, uvedlo v pondělí ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem, včetně více než 4 000 dětí. Tyto údaje Netanjahu v pondělním rozhovoru zpochybnil a uvedl, že pravděpodobně zahrnují několik tisíc palestinských bojovníků.

Navzdory rostoucím výzvám k příměří ze strany generálního tajemníka OSN Antónia Guterrese a dalších světových představitelů Netanjahu prohlásil, že příměří nepodporuje.

Izraelský premiér rovněž potvrdil, že thajská armáda obdržela fotografie zajatců a že se zdají být v dobrém stavu. Podle informací izraelského serveru Ynet pracuje thajská vláda prostřednictvím íránských prostředníků na propuštění rukojmích thajské národnosti, které Hamás zadržuje v Gaze po masakru ze 7. října.

Thajsko má mezi 240 potvrzenými rukojmími zadržovanými v Pásmu 23 svých občanů a jeho zástupci se podle zprávy setkali s íránskými představiteli v Teheránu, aby jednali o jejich propuštění. Thajští občané pracovali v Izraeli především v zemědělských komunitách v okolí Gazy a jako hlídači.

Izraelská armáda zveřejnila video z nočního ostřelování Pásma Gazy, při kterém údajně zabila velitele praporu Dajr al-Balah:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.