Netanjahu odhalil své plány na poválečný vývoj v Gaze

Stručný dokument, který se zabýval pouze principiálními body a neobsahoval konkrétní detaily, rozdělil poválečný vývoj v Gaze z časového horizontu na opatření, která hodlá Izrael učinit bezprostředně po ukončení pozemní invaze, na kroky, které budou následovat v krátkodobém období po invazi a na opatření, ke kterým Izrael přistoupí v dlouhodobém horizontu po ukončení bojů, informuje deník The Jerusalem Post.

V krátkodobém horizontu plán zdůrazňoval Netanjahuův postoj, podle kterého je Izrael odhodlán pokračovat ve válce, dokud nezničí teroristickou skupinu Hamás, která od roku 2007 násilně ovládá Gazu. "Armáda bude pokračovat ve válce, dokud nebude dosaženo jejich cílů: zničení vojenských kapacit a vládní infrastruktury Hamásu a Islámského džihádu, navrácení rukojmích a zabránění jakýmkoli hrozbám vycházejícím z pásma Gazy."

[chooze:article;value:542093]

Netanjahu při stanovení svých krátkodobých a střednědobých cílů pro Gazu objasnil, že dokud nebude dosaženo stanovených cílů, nebude nastoleno trvalé příměří a nedojde k trvalému stažení IDF z Gazy, což byl jeden z požadavků Hamásu. Zároveň nestanovil ani časový rámec svého střednědobého plánu, který se zabýval bezpečnostními a civilními aspekty života v Gaze po válce.

Podle Netanjahuova plánu si izraelská armáda "zachová operační svobodu v celém pásmu Gazy bez časového omezení, aby zabránila obnovení terorismu a zmařila hrozby z Gazy". Izrael bude mít "bezpečnostní kontrolu nad celou oblastí západně od řeky Jordán, včetně pohraniční oblasti Gazy, aby zabránil posilování teroristických elementů v Palestinské samosprávě a pásmu Gazy a zmařil hrozby vůči Izraeli," uvádí se v dokumentu. Kromě toho bude podle plánu "pásmo Gazy zcela demilitarizováno". Plán odkazoval na druhou domácí bezpečnostní složku, podobnou policii, která by udržovala pořádek.

Zdálo se, že naznačuje model, který nyní existuje na Západním břehu Jordánu, kde existuje palestinská policie, zatímco IDF udržují celkovou bezpečnostní kontrolu. Podle plánu budou v Gaze povoleny pouze zbraně "nezbytné pro udržení veřejného pořádku".

Podle dokumentu Izrael počítá s bezpečnostní zónou zřízenou v pásmu Gazy v oblasti hraničící s Izraelem, která bude podle plánu existovat tak dlouho, dokud bude existovat její bezpečnostní potřeba. Dokument se naopak nezmiňuje o nárazníkové zóně u hranic Gazy s Egyptem, známé jako Filadelfský koridor, kterým Hamás v minulosti pašoval do enklávy zbraně. Plán místo toho hovoří o systému "jižního uzavření" podél egyptské hranice s Gazou, který má zabránit teroristickým skupinám ve vyzbrojování. Bude fungovat "v co největší míře ve spolupráci s Egyptem a s pomocí USA".

Netanjahu ve svém dokumentu Den poté nastínil také civilní plány pro Gazu v přechodném období. Správu Gazy, která byla doposud v rukou Hamásu, převezmou místní Palestinci, kteří nemají vazby s žádnou zemí nebo subjektem, který podporuje terorismus a dostává platby od teroristů. Jde o způsob, který by znemožnil působení palestinské samosprávy v její současné podobě v Gaze, vzhledem k tomu, že poskytuje měsíční stipendia palestinským teroristům vězněným Izraelem a jejich rodinám. Mohl by také vyloučit zapojení arabských zemí s vazbami na Hamás, jako je Katar, který nyní pomáhá zprostředkovat dohodu o rukojmích.

Netanjahu ve svém plánu rovněž zmínil podporu "komplexního deradikalizačního programu pro všechny náboženské, vzdělávací a sociální instituce v pásmu Gazy". Ten by podle plánu měl být proveden "v co největší míře za účasti a pomoci arabských zemí, které mají zkušenosti s podporou deradikalizace na svém území". Premiér se také zavázal, že Izrael bude usilovat o zrušení UNRWA spadající pod OSN, neboť několik jejich pracovníků se podílelo na masakru ze 7. října a další desítky z nich mají vazby na Hamás.

V dokumentu se dále uvádí, že "obnova pásma bude možná až po dokončení demilitarizace a zahájení procesu deradikalizace"a podle premiéra tento proces "budou financovat a vést země přijatelné pro Izrael". Netanjahuův plán nepřijal ani neodmítl požadavky pravicového křídla své koalice, aby Izrael uplatnil suverenitu nad Gazou a umožnil tam obnovu židovských komunit.

Dokument zopakoval proklamaci, kterou vláda schválila na začátku týdne a kterou v polovině týdne potvrdil Kneset. Uvádělo se v něm, že "Izrael rozhodně odmítá mezinárodní diktát týkající se trvalého urovnání s Palestinci. "Takového ujednání bude dosaženo pouze přímým jednáním mezi stranami, a to bez předběžných dohod".

Izrael bombarduje jih Pásma Gazy. Američané se obávají o civilisty (2/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.