Netradiční oblečení z mléka. Je vhodné pro alergiky a jeho výroba je ekologická

Jemné jako hedvábí a kvalitou podobná kašmíru. Řeč je o látce vyrobené z mléka. "Odjakživa jsem se koupala v mléce a jednoho dne, když jsem v něm byla ponořená, jsem si říkala, že pokud to má takové úžasné účinky na naši pokožku, proč by z toho nemohlo byť oblečení," řekla TV Nova výrobkyně látky z mléčného odpadu Linda Štroncerová.

Látka z mléka ale není žádnou novinkou. Už na začátku minulého století se vyráběla v Německu. Tehdy ale receptura nebyla dotažená k dokonalosti. "Samozrejme, že to zapáchalo. Látka z mléka je už dnes nositelná. Dokáže i krásně vonět, je to heboučké na dotyk, jako napríklad i šaty, které mám na sobě," doplnila.

[chooze:article;value:550555]

​Základním stavebním kamenem je proteinový prášek získaný z mléčného odpadu, který není určený ke konzumaci. Ten vznikne redukcí mléka, dále se povaří a slisuje na chomáče, ze kterých se utká vlákno. Na výrobu je potřeba mnohonásobně méně vody než na textil z bavlny.

"Milióny litrů by se jinak vyhodily a my zužitkujeme tento odpadový materiál, abychom vytvořili látku, která je biologicky rozložitelná, takže se může vrátit do přírody," vysvětlila Štroncerová,

Šaty z mléka jsou prý stejně odolné jako ty z běžné látky. Nicméně je třeba je prát při nižších teplotách, menších otáčkách a nesmí se sušit na přímém slunci.

"Když nosíme mléčnou látku, tak má člověk pocit, jakoby by na sobě měl druhou kůži. Reguluje teplotu těla a je i antibakteriální. Lidé s kožními problémy ji mohou klidně nosit," popsala výrobkyně další výhody materiálu.

Jen u oblečení ale Linda zůstat nechce. Doufá, že speciální udržitelná látka prorazí například i do automobilového průmyslu. A jednou by prý mohla dokonce nahradit i bavlnu.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.