Netradiční pokuty v Chorvatsku. Většina řidičů neví, za co jim hrozí postih

Chorvatské silnice jsou poslední týden přeplněné turisty, kteří vyrazili na letní dovolenou k moři. Odpovídají tomu i zpřísněné policejní kontroly, které hlídají, jestli někdo neporušuje pravidla silničního provozu.

Za pozornost ovšem stojí fakt, že pokuty jsou v Chorvatsku výrazně přísnější než v Česku a mohou ohrozit rozpočet na dovolenou. Například za telefonování za jízdy hrozí v Česku bloková pokuta 1 000 korun, v Chorvatsku to ale jsou hned tři tisíce, píše portál 24sata.

[chooze:article;value:511966]

Stejná pokuta hrozí i za překročení nejvyšší povolené rychlosti v obci o 20 kilometrů v hodině. Je to jen o trochu více než v Česku, kde se tento přestupek trestá pokutou ve výši 2 500 korun a k tomu udělením tří bodů.

Běžné dopravní přestupky ale nejsou jedinými přečiny, které mohou prodražit vysněnou dovolenou. Chorvaté například trestají únavu řidičů. Pokud chytnou tamní policisté usínajícího člověka za volantem, kromě výzvy, aby se šel vyspat, mu udělí pokutu od 3 000 do 6 000 korun, varuje portál Danas.

Nevyplatí se ani bezdůvodné kličkování na silnici. I za něj může řidič zaplatit pokutu od tří tisíc korun. Pokud jedete silničním slalomem na dálnici, může se tato částka zdvojnásobit.

[chooze:article;value:511787]

Pokutu ale nemusíte dostat jen při jízdě, ale dokonce i když vaše auto bezpečně stojí na parkovišti. Policisté si totiž hlídají, jestli mají majitelé vozidel zavřená okénka, zamčená auta a vypnutý motor. Pokud na jedinou z těchto věcí řidič zapomene, čeká ho pokuta 700 korun.

A Chorvaté myslí i životního prostředí. Pokud máte v autě odpadky, rozhodně není dobrý nápad je vyhazovat za jízdy z okna. I za to hrozí třítisícová pokuta.

Rakousko zpřísní tresty za rychlou jízdu. Pirátům silnic chce zabavovat auta:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.