Netrefil se Ježíšek s dárkem? Většinou ho lze vrátit nebo vyměnit

Stále více lidí nakupuje přes internet. Nemusí se totiž mačkat s dalšími lidmi v obchodech a zboží jim přijde rovnou domů. V takových případech může zákazník vrátit objednávku do 14 dnů od převzetí, a to bez udání důvodu. Je to totiž stanoveno zákonem.

"Tímto právem člověk disponuje však pouze v případě, že uzavřel smlouvu přes internet, po telefonu nebo mimo obchodní prostor, a je spotřebitelem, který koupil zboží od podnikatele. Nelze tedy vracet zboží zakoupené v kamenném obchodě, koupené od jiných soukromých osob – nepodnikatelů, nebo koupené jako podnikatel, tedy tzv. na IČO," nastínili odborníci ze spotřebitelské organizace dTest.

[chooze:article;value:532448]

A vrátit zboží může nejen člověk, který jej pořídil, ale například i ten, kdo jej našel pod stromečkem. Stačí pouze prokázat, že zboží bylo skutečně zakoupeno. "V takovém případě je vhodné, aby kupující spolu s fakturou obdarovanému předal také postoupení práv z kupní smlouvy," poradili experti.

Problém však kvůli omezené lhůtě může nastat v případě, pokud dárky nakupujete s předstihem. "Doporučujeme se ujistit, že jste dárek správně vybrali, protože odstoupit od smlouvy bez udání důvodu již nemusí obdarovaný stihnout," varují odborníci.

Žádné nošení ani používání

Smyslem lhůty pro odstoupení od smlouvy je podle odborníků zejména skutečnost, aby kupující zjistil, zda je zboží vhodné a v pořádku. Funguje to tedy podobně, jako když zkoušíme oblečení v kabince v obchodě.

"Dle zákona spotřebitel odpovídá za snížení hodnoty zboží, které vzniklo v důsledku nakládání s tímto zbožím jinak, než je nutné pro seznámení se s jeho povahou, vlastnostmi a funkčností. Pokud ho tedy bude obdarovaná osoba používat a dojde k opotřebení, může se stát, že prodávající nevrátí celou kupní cenu, ale pouze její část," vysvětlili experti.

Kamenné prodejny

Na dárky koupené v kamenných obchodech se ale povinnost výměny či vrácení nevztahuje. Pokud ale máte účtenky, ve většině případů je to možné. Ideální je od všeho si nechat účtenky a faktury. Štítky je pak dobré stříhat až ve chvíli, kdy s jistotou víme, že si zboží necháme.

Obchody den před Vánocemi praskaly ve švech. Více se dozvíte v následující reportáži (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.