Neumannová: Vrcholový sport je velká oběť, dceru jsem do něj netlačila

Říká se, že jablko nepadá daleko od stromu a v případě Kateřiny Neumannové a její dcery Lucie to platí dvojnásob. Nejen, že Lucie jako by Kateřině z oka vypadla, ale stejně jako její maminka našla zálibu ve sportu.

"Nic moc jiného jí nezbylo," zhodnotila ale Kateřina Neumannová, olympijská vítězka a mistryně světa v běhu na lyžích. "Narodila se totiž do doby mé vrcholné kariéry," dodala v sobotní Víkendové Snídani televize Nova.

[chooze:article;value:500971]

​Ačkoliv si Lucii mnozí pamatují jako malou holčičku v růžové bundě, je už dospělá. Brzy dokonce oslaví 20. narozeniny. Na rozdíl od Kateřiny se ale věnuje atletice, a ačkoliv s ní začala teprve nedávno, už teď má na kontě několik úspěchů. Nyní je navíc ve Francii na sportovním soustředění.

Neumannová ale dceru Lucii do sportu netlačila. "Myslím, že děti by si měly najít vlastní cestu," řekla. Sport je podle ní ale skvělý výchovný prostředek. "Aby se vám něco povedlo, musíte umět přijímat prohry," řekla. Právě to je podle Neumannové něco, co sport dokáže naučit.

Vrcholový sport už ale musí být volbou každého člověka. "Je těžkej, je to oběť, ale zároveň je hezkej. To už si člověk musí vybrat a nesmí tam být vliv rodičů, protože se to ukáže," zhodnotila Neumannová, která má za sebou úspěšnou sportovní kariéru.

[chooze:article;value:498947]

​Právě s vrcholových sportem se ale Neumannová před časem rozloučila. Volného času i tak nemá nazbyt. "V poslední době toho mám dost. Pak jsem sama na sebe naštvaná," přiznala. Konce sportovní kariéry ale nelituje. "Pro vrcholového sportovce je těžké, když končí, ale nekončí dobrovolně. Ale já skončila ve chvíli, kdy jsem skončit chtěla," řekla.

"Pak už jsem se sama těšila na život, co přijde po sportu," dodala. A ten je očividně skutečně nabitý. O víkendu se bývalá olympionička věnuje penzionu na Šumavě a v létě spolupořádá sportovní festival. To je přitom jen zlomek jejích pravidelných aktivit.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.