Neumíte vyjít s výplatou? Máme tipy, jak si správně sestavit rozpočet a ušetřit

"Dobře sestavený rozpočet vás upozorní na to, za co nejvíc utrácíte, kde můžete jednoduše ušetřit, a zároveň vám ukáže, za jak dlouho můžete naspořit určitou částku. Mít přehled o pravidelných i jednorázových výdajích je prvním a zásadním krokem k finančnímu zdraví a správně nastavenému rozpočtu," říká Monika Hrubá z České spořitelny. 

Vezměte si papír a tužku, stáhněte si mobilní aplikaci, ve které vás bude bavit pracovat, nebo si otevřete v počítači excel a celý měsíc si důkladně zaznamenávejte všechny příjmy a výdaje. Pomoci vám může rovněž vaše bankovní aplikace, která snadno zobrazí přehled o vašich aktuálních příjmech a výdajích. Získáte tak reálný obraz svého měsíčního rozpočtu.

[chooze:article;value:492450]

Nic jste neušetřili? Pravděpodobně nastala jedna z těchto tří možností:

  1. Výdaje jsou vyšší než příjmy. Díky záznamům ale můžete najít příčinu, proč s penězi nevycházíte.
  2. Příjmy a výdaje jsou zhruba stejné, a proto si nemůžete odkládat peníze stranou. Díky podrobnému rozboru svého rozpočtu ale prostor určitě najdete.
  3. Máte vyšší příjmy než výdaje, ale stále utrácíte za zbytečnosti, a proto vám nezbývají peníze na tvorbu finanční rezervy.

 Ze všech tří situací se dá dostat ven, pro začátek se zkuste řídit několika pravidly. 

Pravidlo 50 : 30 : 20

"Ideálním vodítkem pro stanovení zdravého rozpočtu je pravidlo 50 : 30 : 20. To říká, že 50 % vašich příjmů by mělo odcházet na nezbytné výdaje. 30 % by vám mělo dělat v daném měsíci radost a zbylých 20 % příjmů si dávejte stanou na vytváření finanční rezervy," vysvětluje Monika Hrubá.

Sepsané výdaje za daný měsíc už máte. Nyní je potřeba, abyste se podívali, jak velkou část tvoří ty nezbytné a kolik utrácíte za věci pro radost. Někdy je opravdu složité ušetřit na položkách, jako je hypotéka, nájem, provoz domácnosti nebo potraviny. V první řadě se proto zaměřte na výdaje z kategorie "pro radost". Možná zjistíte, že můžete ušetřit opravdu vysokou částku.

"Šetřit na věcech pro radost můžete začít ještě dřív, než si je vůbec pořídíte. Pokud patříte do skupiny lidí, která impulzivně nakupuje na internetu, nesnažte se věci koupit hned. Nechejte si například noc na rozmyšlenou a ráno s čistou hlavou zhodnoťte, zda je opravdu nutné nákup uskutečnit, nebo vybrané věci nepotřebujete," radí Monika Hrubá.

Neztrácejte motivaci

Pokud nedokážete měsíčně ušetřit 20 % svého příjmu, rozhodně se tím netrapte. Každá uspořená částka se počítá. V horizontu několika let navíc si můžete vytvořit opravdu velký finanční polštář. Z jednoho tisíce korun měsíčně je za rok 12 tisíc a za deset let více než sto tisíc. Buďte proto vytrvalí a dívejte se na své úspory z dlouhodobého horizontu.

Rozpočet jako rutina

Ke svému měsíčnímu rozpočtu se pravidelně vracejte a aktualizujte ho. Ihned tak budete vědět, kolik můžete v daném měsíci ještě utratit, abyste pokryli všechny náklady a zároveň si dali stranou vámi stanovenou částku.

Několik praktických rad:

  • Nastavte si trvalé příkazy na platby, které vám každý měsíc odchází z účtu. Trvalé platby uskutečněte těsně po výplatě, ať máte jistotu, že vše řádně zaplatíte.
  • Podobně si nastavte také trvalý příkaz na částku, která vám bude odcházet na spořicí účet.
  • Každý týden si rozmyslete, co je potřeba do domácnosti nakoupit a kde můžete ušetřit.
  • Pokud vaříte, sestavte si jednoduchý jídelníček, podle kterého si sepíšete nákupní seznam i s cenami za dané potraviny. Budete tak v obraze, kolik v obchodě zaplatíte a kde můžete ušetřit nebo nakoupit v akci.
  • Rozmyslete se, co uděláte s penězi, které vám na konci měsíce zbydou. Odešlete je na spořicí účet? Dáte je do "obálky" na vysněnou dovolenou? Nebo si koupíte něco pro radost? Nic není špatně, důležitá je pozitivní motivace v šetření pokračovat.
  • Zkontrolujte pravidelné platby: porovnejte ceny energií, zrevidujte všechna pojištění. Nelze přejít s telefony a internetem k jinému poskytovateli? I malé částky v dlouhodobém hledisku znamenají velké úspory.

Pamatujte také na to, že by dostatečná finanční rezerva měla odpovídat alespoň 3- až 6násobku vašich měsíčních výdajů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.