Neuvěřitelná cesta Ramsese II. Ukradená socha z Egypta putovala světem 30 let

Do Egypta se vrátila 3 400 let stará socha hlavy faraona Ramsese II. Agentura Reuters o tom informovala s odvoláním na egyptské ministerstvo pro starožitnosti. Ke krádeži busty významného panovníka došlo před více než 30 lety.

"Nalezení tohoto artefaktu je důkazem neúnavného úsilí ministerstva cestovního ruchu a starožitností, zastoupeného Nejvyšší radou pro starožitnosti, o navrácení egyptských starožitností, které byly nelegálně vyvezeny ze země," citoval v neděli web Daily News Egypt slova generálního tajemníka Nejvyšší rady pro starožitnosti Mohameda Ismaila Khaleda.

[chooze:article;value:541832]

​Podle Šaabána Abdela Gawady z egyptského oddělení repatriace starožitností socha zmizela z chrámu Ramsese II. ve městě Abydos na jihu země na konci 80. nebo na začátku 90. let. Podle Reuters si ukradené busty egyptské úřady všimly v roce 2013, když ji v londýnské galerii nabídli k prodeji. Poté měla putovat do několika dalších zemí a nakonec skončit ve Švýcarsku. 

Egyptským orgánům se ve spolupráci se švýcarskými úřady podařilo prokázat, že busta náleží Egyptu. "Tento úspěch je v souladu s dohodou o spolupráci mezi Egyptem a Švýcarskem v boji proti nezákonnému obchodování s kulturními statky," informoval Daily News Egypt. Navrácená busta už je v muzeu v Káhiře a čeká na restaurování.

Podívejte se na reportáž TV Nova z listopadu o vzácném objevu českých egyptologů:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.