Neviditelné nebezpečí v Baltu. Koupání v moři Jaroslava málem stálo život

Jaroslav, který pochází z obce Jarocin v centrálním Polsku, se v srpnu vydal s rodinou k Baltskému moři. Dovolená ale pro něj měla málem tragické následky. Při koupání v moři ho totiž infikovala nebezpečná bakterie, a to prostřednictvím malé ranky na pravé noze.

"O prázdninách je těžké se nechodit s dětmi koupat. Ranka byla chráněná voděodolnou náplastí, denně jsem ji čistil a dezinfikoval. Přesto se tam bakterie dostala," řekl polskému webu fakt.pl pan Jaroslav a vzpomínal, jak ho poslední den dovolené probudila strašlivá bolest v noze.

[chooze:article;value:354381]

​Rodina se tak rychle sbalila a vydala zpět do Jarocinu, kde muž navštívil nemocnici. Během pětihodinové cesty mu noha otekla a objevily se na ní puchýře. "Když jsem přijel do nemocnice, lékaři na pohotovosti mi nevěřili. Bolest byla extrémní, i po podání léků jsem doslova vyl bolestí," popsal hrozivou zkušenost. To nejhorší však teprve mělo přijít.

Boj o život

Brzy se ukázalo, že Jaroslavův stav je velmi vážný. Lékaři v tu chvíli ještě nevěděli, co ho způsobuje. Bakterie mezitím v těle vyvolala sepsi a muž se ocitl na jednotce intenzivní péče, kde bojoval o holý život. Utrpěl mrtvici a lékaři jej na dva týdny museli uvést do kómatu. Z následujícího období si pamatuje jen velmi málo, vzpomíná ale, že lékaři zvažovali amputaci poškozené nohy.

[chooze:article;value:467381]

Bakterie ji totiž postupně vyžrala až na kost. Přesto se o její záchranu lékaři rozhodli bojovat a dál pátrali po zdroji infekce. Pomohla jim k tomu publikace německých kolegů o bakterii rodu Vibrio nalezené v Baltském moři. S jejich spoluprací byla nasazena léčba, která muži zachránila život.

Jaroslav se tak pomalu zotavuje, čeká ho ale ještě dlouhá cesta. Podstoupil už několik transplantací kůže, přišel o Achillovu šlachu a má před sebou ještě několik operací. "Noha se pomalu hojí, manželka mi mění obvazy každé dva dny. Navštěvuje mě fyzioterapeut a učí mě další a další cviky. Chodím už stále častěji. Nebudu už nikdy chodit jako dřív, nebudu běhat, ale mám nohu. To nejdůležitější je, že se podařilo mi zachránit život a nohu," svěřil se se svými aktuálními pocity.

Doplnil, že nikdy dřív o výskytu této bakterie v Baltském moři neslyšel. "V Polsku o této bakterii prakticky nikdo neví," konstatoval.

Masožravá bakterie

Výskyt bakterie Vibrio v Baltském moři, zejména na jeho jihu, byl zpozorován už před několika lety. Podle odborníků se jedná o důsledek oteplování mořské vody.

K nákaze může dojít po snězení kontaminovaných mořských plodů, vypití vody nebo jejím kontaktu s poškozenou kůží, jako to bylo v případě pana Jaroslava. Vibrio je nebezpečná bakterie, pro většinu lidí ale větší zdravotní riziko nepředstavuje. Těm s oslabenou imunitou ale může způsobit závažný stav, který může skončit i smrtí. Jaroslav před 13 lety podstoupil transplantaci jater, patřil tedy do rizikové skupiny.

Německé zdravotní úřady loni v létě varovaly před rizikem přemnožení této bakterie v Baltském moři (psali jsme o tom v článku zde). Za posledních deset let bylo v Německu odhaleno zhruba osm desítek infekcí, z nichž 10 skončilo smrtí. Bakterii se přezdívá "masožravá", protože může způsobit odumření napadené tkáně, tak jako tomu bylo v případě Jaroslava.

Bakterie se stávají čím dál odolnější vůči antibiotikům:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.