Nevinný Polák, který byl 18 let ve vězení, si svobodu neužil. Zemřel ve 46 letech

Na jaře roku 2000 byl Tomasz Komenda zatčen kvůli smrti 15leté Malgorzaty K., která byla brutálně zavražděna během diskotéky u obce Miloszyce. V roce 2004 byl odsouzený na 25 let, i když 12 lidí vypovědělo, že na místě nebyl a prokazatelně se nacházel na jiném místě. Hlavními důkazy tak bylo udání sousedky, která se pohádala s mužovou matkou, a test DNA, přestože znalci upozorňovali, že stejnou shodu vykazuje každá 71. osoba.

Na svobodu byl muž propuštěn v březnu 2018 a polský Nejvyšší soud ho nakonec o dva měsíce později osvobodil. Jeho případ se stal jedním z nejznámějších justičních omylů v historii postkomunistického Polska, podrobně jsme o něm informovali v tomto článku

Muž ale možná i následkem dlouhodobého pobytu v nejpřísnější věznici tento týden zemřel v pouhých 46 letech. Komendovu smrt pro polskou agenturu PAP potvrdil jeho právní zástupce, Zbigniew Cwiakalski. Příčinou smrti byla podle polských médií rakovina. 

[chooze:article;value:542943]

"Zdálo se, že po těch 18 letech si konečně dal svůj život do pořádku, o to víc, že ​​jeho finanční situace byla díky vyrovnání, které obdržel, v dobrém stavu. Ve skutečnosti mu však osud připravil pokračování tragédie, která vedla k jeho smrti," uvedl Cwiakalski.

Rekordní odškodnění

Soud muži v únoru 2021 přiznal rekordní odškodnění ve výši 13 milionů zlotých (v přepočtu zhruba 76 milionů korun). Koncem téhož roku byl za znásilnění a vraždu dívky odsouzen k 25 letům jiný muž, uváděný v médiích jako Ireneusz M., další odsouzený Norbert Basiura, který souhlasil se zveřejněním svého jména a který v rozhovorech s novináři trvá na své nevině, dostal 15 let. Na zločinu se podle vyšetřovatelů podílely tři osoby, ale třetího pachatele se nepodařilo vypátrat.

Viník omylu bez trestu

Sám Komenda po propuštění na svobodu uvedl jména šesti lidí, kteří se podle jeho názoru přičinili o to, že strávil skoro dvě desetiletí za mřížemi. Šlo o dva bývalé policisty, jeden z nich byl mezitím odsouzen za úplatkářství, a dva prokurátory, z nichž jeden byl mezitím propuštěn kvůli jednání v opilosti. Komenda také poukázal na svého obhájce a na zmiňovanou sousedku.

Na konci roku 2023 ale polská prokuratura po skoro šesti letech zjišťování celý případ ukončila. Komendův advokát se ale proti rozhodnutí prokuratury odvolal. Plnou moc mu k tomu poskytl Komendův bratr s tím, že Tomasz by si to tak přál. 

Miliony, které po muži zbyly, zřejmě zdědí jeho malý syn Filip, uvedl deník BusinessInsider. Ten se muži narodil po propuštění z vězení.

Podívejte se na reportáž o případu z roku 2018:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.