Nevrátil vám dodavatel přeplatek za energie? Odborníci radí, jak postupovat

Pokud se řadíte mezi ty, kteří stále čekají na vyplacení přeplatku za energie, měli byste postupovat v následujících krocích. V první řadě je důležité zaslat dodavateli písemnou výzvu k uhrazení přeplatku. Pokud na ni obchodník nereaguje, může si pak spotřebitel dluh "odebírat" ze záloh na základě tzv. úkonu započtení.

"Tedy oznámí dodavateli, že zálohu neuhradí z důvodu, že vůči ní započítává dluh či část dluhu představovaného přeplatkem. Tímto oznámením je splněna povinnost platit zálohy," řekl TN.cz mluvčí ERÚ Jan Hamrník. Ten však upozornil, že povinnost platit zálohy zákazníkům zůstává i ve chvíli, kdy jim dodavatel dluží.

[chooze:article;value:531209]

Soudní cesta

Vymáhat celý přeplatek je podle úřadu možné pouze formou exekuce, tedy skrze soudního exekutora, nebo soud. Přičemž je ještě předtím možné zaslat předžalobní výzvu.

"K exekuci je třeba disponovat tzv. exekučním titulem, většinou rozhodnutím o přiznání pohledávky. Toho se může každý zákazník domáhat u příslušného civilního soudu prostřednictvím žaloby, spotřebitel navíc u ERÚ v rámci návrhu na spor, který je mimosoudní obdobou žaloby," popsal Hamrník.

Výjimkou je pouze situace, kdy by u dodavatele bylo zahájeno insolvenční řízení. V takovém případě lze pohledávky uplatnit pouze přihlášením do insolvenčního řízení.

Porušení smlouvy

Pokud je částka neuhrazeného přeplatku nezanedbatelná, znamená to podstatné porušení smlouvy ze strany dodavatelské společnosti. Zákazník tak může bez zbytečného odkladu odstoupit, pokud se tedy s dodavatelem nedohodnou na jiném řešení (například snížení záloh na další období).

[chooze:article;value:532959]

"Odstoupení od smlouvy je účinné okamžikem jeho doručení dodavateli. V tuto chvíli už by tedy zákazník měl mít sjednanou smlouvu s novým obchodníkem, aby po nějakou dobu nebyl bez dodavatele," doplnil Hamrník.

V takových případech ale může nastat problém, kdy nový dodavatel bude trvat na tom, aby se dotyčný prokázal ukončením smlouvy. Výpověď však člověk nemusí mít k dispozici.

"Proti takovému postupu je třeba se ohradit a argumentovat, že nový dodavatel akceptaci ukončení smluvního vztahu k uzavření smlouvy/zahájení dodávek nepotřebuje, že samotný úkon odstoupení od smlouvy/výpovědi je jednostranné právní jednání, k jehož účinnosti není třeba souhlas druhé strany, to znamená, že je účinný doručením," poradil Hamrník.

Následně byl měl zákazník trvat na uzavření smlouvy a zahájení dodávky ze strany nového dodavatele i bez akceptace toho stávajícího.

[chooze:article;value:531087]

Nárok na peníze

Právo na vrácení přeplatku přitom lidé mají stále dál. "Není to tedy tak, že pokud od dodavatele odejdeme, zanikají i jeho závazky vůči nám," uzavřel Hamrník. Další informace jsou dostupné na webu ERÚ.

Premiér Petr Fiala (ODS) přiznal, že ceny energií porostou. Více se dozvíte v následující reportáži (12/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.