Nevšední jev nad Českem. Noční oblohu rozsvítila polární záře

V noci na pondělí mohli obyvatelé severních Čech pozorovat polární záři. Ta se původně objevila nad územím sousedního Německa. Meteorologové ale brzy na to potvrdili její viditelnost i u nás a na Slovensku.

Polární záři nad Českou republikou bylo možné sledovat už krátce před půlnocí. Noční oblohu osvítila jen slabě, podle meteorologů by se ale mohla objevit i v pondělí večer.

[chooze:article;value:427350]

​Český hydrometeorologický ústav totiž upozornil, že "zuří" geomagnetická bouře, a za několik hodin proto očekává příchod dalších částic od Slunce. "Pokud se tak stane, je šance na další, výraznější polární záři i dnes večer," vysvětlili meteorologové v pondělí ráno.

Podle České astronomické společnosti je výskyt polárních září v České republice vzácný. V průběhu jednoho slunečního cyklu, tedy v době přibližně 11 let, dochází průměrně k pěti až osmi pozorovatelným polárním zářím.

Bylo možné ji nad územím České republiky pozorovat například v roce 2015, kdy se objevila na obloze nad vrcholky Krkonoš. K vidění byla i v roce 2003 a 2001.

Podařilo se vám polární záři zachytit? Pošlete nám své fotky a videa na zpravy@nova.cz. Nezapomeňte připsat, kde jste polární záři zaznamenali.

V Česku bylo částečné zatmění Slunce. Další nás čeká až za několik let:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.