Nevýhodné spořicí účty i levnější potraviny. Ekonomové řekli, co nás čeká

"Lze očekávat nějaké snížení sazeb k pěti nebo pod pět procent. Ale nijak dramatické," avizoval ekonom David Navrátil. " V tuto chvíli jsou banky liknavé se snižováním úroků na hypotékách, nicméně další snížení úroků ze strany ČNB by mohlo hypoteční trh rozhýbat. Na konci roku by se mohli sazby pohybovat pod čtyřmi procenty," doplnil ekonom Štěpán Křeček.

To by v porovnání s aktuální průměrnou sazbou hypoték, která je 5,6 procenta, znamenalo snížení o zhruba dva procentní body.

Úroky na spořicích účtech

"Spořicí účty ani termínované vklady už nebudou výhodné. Nižší úrokové sazby se promítnou i do bankovních produktů," řekl Křeček. "Pokud chce klient nějakým způsobem mít peníze zhodnocené, musí se dívat na nějaké investiční produkty než na ty bankovní," poradil Navrátil.

Celková inflace

I podle pesimističtějších odhadů by růst cen neměl letos překročit čtyři procenta. To je o poznání méně než v předchozích letech, loni byla průměrná roční míra inflace přes 10 procent, v roce 2022 dokonce přes 15.

[chooze:article;value:541932]

"Míra inflace bude mezi třemi až čtyřmi procenty. To tempo růstu cen bude podstatně pomalejší než v předchozích letech," míní ekonom Petr Studnička. "Skončilo už období, kdy inflace skákala. Někde mezi dvěma až třemi procenty zůstaneme s inflací po celý rok," tvrdí ekonom Petr Bartoň.

Ceny potravin

Letošní prognóza zní konec zdražování a možná i zlevňování. "Není zřejmé, že by mělo přicházet jakékoliv zdražení, vypadá to nadějně, že by mohla přijít nějaké stagnace, že by to nemuselo už jít nahoru," poznamenal ekonom Vít Hradil.

"Očekávám, že by ke zlevňování potravin mohlo docházet. Tam je velký prostor, klesly ceny energií, pohonných hmot, klesly i ceny samotných zemědělských komodit. Na konci roku by potraviny oproti dnešku mohli být levnější o zhruba pět procent," sdělil Křeček.

[chooze:article;value:540595]

Reálné mzdy

"Vzhledem k tomu, že dnes už je tak nízká inflace, tak dnes už budou reálné mzdy zase růst," myslí si Bartoň. "Po nějakých dvou letech, kdy jsme reálně chudli, zažijeme růst reálných mezd, a to svižný. Myslím si, že reálné mzdy nahoru o 3,5 procenta je reálné, to je víc, než jsme byli zvyklí," souhlasí Hradil. Pro srovnání například ve třetím čtvrtletí loňského roku reálná mzda klesla o 0,8 procenta.

Ceny nemovitostí

"Tím, že se snižují úrokové sazby na hypotékách, lze očekávat, že si lidé budou brát více úvěrů, zvýší se poptávka a ceny nemovitostí porostou," řekl Křeček. 

"Letos by nemovitosti mohly přidat jen o tři až čtyři procenta. S většími obavami hledím do toho roku potom," varoval Hradil.

Ceny nemovitostí podle odborníků ale porostou i proto, že se v Česku v porovnání s ostatními zeměmi málo staví.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.