Nezabíjejte jednodenní kuřátka, vyzývají ochránci. Zoologické zahrady jsou proti

Záběry kuřat padajících spolu s nevyklubanými vejci z pásu do obrovského mixéru. Tak se skupina snaží upozornit na kruté zacházení s čerstvě narozenými kohoutky, pro které drůbežárny nemají využití.

"Nechceme, aby rutině přicházely na svět miliony mláďat jenom proto, aby chvíli po otevření očí byly hnedka masově zabíjeny," prohlásil koordinátor programu na ochranu zvířat organizace Pavel Buršík.

S úplným zákazem ale nesouhlasí zoologické zahrady. Pro jejich zvířata je pestrá strava důležitá, některá z nich dokonce nic jiného než kuřata nežerou. "Chybělo by to zoologickým zahradám, sokolníkům, hlavně záchranným stanicím," upozornil tajemník Svazu chovatelů drůbeže Milan Tyller.

[chooze:article;value:522078]

Alternativou ke kuřatům jsou hlavně hlodavci. Ti ale mohou být oproti nim až stonásobně dražší. Zatímco jednodenní kuře vyjde na zhruba 50 haléřů, myš stojí okolo šesti korun. Potkan klidně i 50.

"Otázkou je, zda je budeme mít, protože v současné chvíli neexistuje v Čechách žádná farma, která by dokázala vyprodukovat tolik hlodavců," sdělila ředitelka Zoo Na Hrádečku Romana Albrechtová.

"Pokud by usmrcování jednodenních kuřat bylo omezeno nebo zakázáno, doporučujeme udělit výjimku pro konkrétní účely krmení," napsala ve vyjádření Evropská asociace zoologických zahrad a akvárií.

[chooze:article;value:515299]

Podle zástupce líhní ale většina z nich už živá kuřata dávno nemele. Dnes se používá postup podobný tomu, jaký využívají veterináři pro vybíjení chovů nakažených ptačí chřipkou.

"V postupném cyklu se nejprve zklidní utlumením světla, poté se box s kuřaty začne naplňovat oxidem uhličitým," vysvětlil jednatel Líhní Studenec Pavel Dobrovolný. 

"Metody usmrcování se budou řešit v rámci revize animal welfare legislativy ze strany Evropské komise. Ministerstvo zemědělství žádné změny v národní legislativě do předložení návrhu Evropské komise neplánuje," napsal mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Například v Německu řeší problém úplně jinak. Dokážou rozeznat pohlaví kuřete ještě ve vajíčku a kohouta nenechají vůbec vylíhnout. Stejný systém by Obránci zvířat uvítali i u nás.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.