Nezájem turistů Česko bolí. Přicházíme kvůli tomu o desítky miliard

V roce 2019 si Česko jako destinaci vybralo celkem 22 milionů tuzemských a zahraničních turistů. Loni jich bylo o 2,5 milionu méně. "Výpadek 2,5 milionu turistů znamená přibližně propad 50 miliard korun. Za tři roky covidu jsme přišli přibližně o 400 miliard," objasnil ředitel CzechTurismu Jan Herget.

Nůžky se rozevřely především mezi počtem tuzemských a zahraničních turistů. Českých turistů přibylo o milion. Zahraničních ubylo o 3,5 milionu, tedy celá třetina. Ještě v roce 2019 čeští a zahraniční turisté tvořili zhruba dvě stejně velké skupiny.

Loňský rok, kdy se už mohlo začít běžně cestovat, ukazuje, že poměr se výrazně změnil, tuzemských turistů bylo o téměř pět milionů více. To přineslo i jednu historickou změnu. "Vinařský stezky na jižní Moravě, rybníky a Šumava a Krkonoše v Královéhradeckém kraji. To bylo tradičně nejvyhledávanější. A teď poprvý byla pro český turisty první Praha," prozradil Herget.

[chooze:article;value:489097]

​Česko nejvíce vyhledávají turisté z Německa. V roce 2019 jich přijely přes dva miliony. Loni o čtvrt milionu méně. Poláků dorazilo o 8,5 % méně, Rakušanů o 7,5 %. Naopak Slováků přijelo o 4 % víc. Z evropských států ubylo nejvíce Britů, Italů, Španělů či Švédů, kde je u všech pokles více než třetinový.

Česko téměř úplně opustily země z východní části světa. Rusko, Čína, Japonsko, Tchaj-wan či Jižní Korea – tam je úbytek více než 90procentní, a to zčásti kvůli pandemii, kvůli válce na Ukrajině a zrušeným leteckým spojům.

"Pokud porovnáme českého a asijského turistu, tak asijský utrácí v průměru klidně šestkrát více než český. Ten utrácí 700 korun na den a asijský turista utratí kolem 4 000 korun za den," vysvětlil rozdíl Herget.

Skokany roku jsou Islanďané s téměř dvojnásobným nárůstem a obyvatelé Malty, kterých přijelo o pětinu více. Na statistiky to má ale zanedbatelný vliv.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.