Nezaměstnanost v Česku vzrostla. Firmy mají menší zájem o lidi

Počet lidí, kteří nemají práci, vzrostl o více než 9 tisíc. V loňském roce bylo v červenci bez práce zhruba o 18 tisíc lidí méně než letos.

Za mírný nárůst může podle odborníků především nižší zájem firem o nové zaměstnance nebo také příchod části zaměstnanců ze školství do evidence Úřadu práce.

S nárůstem také souvisí absolventi středních a vysokých škol, kteří si spíše užívají prázdniny a do pracovního procesu nastupují až v září, kdy ztrácí status studenta. Určitou roli ve zvýšení sehrálo i omezení podpory pro uprchlíky z Ukrajiny. Část z nich totiž z Česka odešla pryč.

[chooze:article;value:508448]

I přes to ale podle odborníků zůstává situace na trhu stále napjatá. Riziko se bude týkat hlavně průmyslu, protože klesá počet nových zakázek. Nejvyšší nezaměstnanost byla v červenci evidována v Ústeckém kraji, a to téměř 5,5 procenta. 

Naopak nejnižší nezaměstnanost, tedy 2,6 procenta, byla stejně jako v červnu v kraji Jihočeském.

"Je povzbudivé, že se nezaměstnanost v České republice stále drží na velmi nízké úrovni. Dokonce je nadále jedna z nejnižších v rámci celé Evropské unie," sdělil ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.