Neznámá, ale krásná: Evropská města, která stojí za objevení

Přestože v sobě skrývají nepoznanou krásu, jsou tato města mnohdy zapomenutá. Díky tomu do nich neproudí davy turistů, takže představují i přes letní měsíce klidnou alternativu cestování. A návštěvníci si tam mohou užít báječnou poznávací dovolenou.

Brisighella, Itálie

Pohádkové město nedaleko Boloně je středověký ráj, o kterém téměř nikdo neslyšel. Jednolitost města je okouzlující a nabízí pohled do bohaté historie.

[chooze:article;value:466205]

Tajnou destinaci obklopují kopce, na nichž se tyčí tři stavby – hrad La Rocca, věž La Torre a kostel Monticino. Některé stavby pocházejí dokonce ze 14. století.

V Brisighelle je možné se jen tak toulat barevnými uličkami a nasávat historickou atmosféru, ale milovníky přírody zajisté potěší i její krásné okolí. Milovníky hvězd zas potěší nedaleká observatoř Monte Romano. 

[chooze:gallery;value:28830]

Bruggy, Belgie

Dlážděné ulice a kanály lemované stromy jsou poklidným místem, které uchvátí každého, kdo do Brugg dorazí. Jejich kouzlo spočívá také v zachovalém středověkém centru z 12. až 15. století. Centrum je zapsáno na seznam světového dědictví UNESCO.

Bruggy se nacházejí nedaleko Bruselu, městu se také přezdívá Benátky severu kvůli síti typických vodních kanálů, které má město společné s italskými Benátkami. Na rozdíl od oblíbené letní destinace je zde ale mnohem méně návštěvníků.

Podobně jako v Benátkách, tak i v Bruggách se můžete v malebných kanálech projet na lodi. Až budete mít vody dost, skvělým místem k návštěvě bude výrobna čokolády, kde si pochutnáte na této belgické specialitě. 

[chooze:article;value:465289]

Dubrovník, Chorvatsko

Působí, jako kdyby se tam zastavil čas. Je totiž jedním z nejzachovalejších historických měst, které tvoří výjimečný středověký komplex. Celý Dubrovník má jednotný styl kamenitých vápencových domů, kde se mísí středověká a renesanční architektura.

Na rozdíl od často navštěvovaných chorvatských pláží je Dubrovník mnohdy opomíjen, přestože se staly jeho scenérie prostředím pro natáčení mnohých filmů a seriálů. Ulice využité k natáčení si dokonce můžete sami projít. 

Město leží u moře, takže návštěvníci mohou propojit poznávání památek i s koupáním. Jedním z mezi turisty nejoblíbenějších míst je pak Modrá jeskyně s křišťálově čistou vodou. 

Krakov, Polsko

Město nabízí nádherné památky a mnoho kostelů. Dominuje mu proslulý hrad Wawel, za prohlídku stojí také část Staré Město s gotickou bránou a nádhernými historickými uličkami.

Polské ceny a poměrně blízká vzdálenost jsou další z výhod Krakova. V letních měsících tam navíc nebývá takový přetlak turistů jako v jiných velkých městech Evropy. Jedním z hlavních turistických cílů je rozhodně nedaleký koncentrační tábor Osvětim.

[chooze:article;value:466332]

Kotor, Černá Hora

Město v jihozápadní části Černé Hory je jednou z evropských destinací, která propojuje památky s nádhernou okolní přírodou. Rozkládá se téměř na konci boky Kotorské, hlubokého zálivu na pobřeží Jaderského moře, přesněji na úpatí horského masivu Lovčen.

Kouzlo Kotoru dodává jednoduchý styl bílých domů s červenými střechami. Návštěvníci by neměli minout katedrálu svatého Tryfona a kostel svatého Lukáše, jejichž stavba byla zahájena již v 11. století.

Kotor nabízí jak prohlídku památek, tak i pěší výlety po horách, ale i plavby na lodích zálivem.

Mostar, Bosna a Hercegovina

Další turistickou destinací ve východní Evropě je Mostar ležící v Bosně a Hercegovině. Řadí se mezi oblíbené turistické cíle na Balkáně, uvádí web Global Viewpoint.

Město leží v údolí řeky Neretvy mezi horami Hum a Velež. Přes řeku vede ikonický Starý most, který jako by spojoval multikulturní prvky celého místa. Mostar je totiž jedinečný svými západními i východními tradicemi, kde se smísily prvky Středomoří a Osmanské říše.

Kromě krásných historických částí se na Mostaru podepsala také válka z konce minulého století. Někteří lidé tak do tohoto města cestují proto, aby viděli takzvanou Věž ostřelovačů. V době války byla Ljubljanska banka nejvyšší budovou ve města. Usídlili se v ní tedy ostřelovači. Nyní je nechvalně známá budova opuštěná. 

Porto, Portugalsko

Menší z krásných portugalských měst leží na řece Douro a občas bývá zastíněno známějším Lisabonem. Zajímavou dominantou města je jeden z nejslavnějších mostů, který byl vytvořený Gustavem Eiffelem. Stavba nápadně připomíná styl pařížské věže.

Porto leží navíc u moře a jeho přístav je velmi romantický. Mezi další památky, které určitě stojí za to navštívit, se řadí barokní kostely, muzea i zahrady paláce Cristal.

[chooze:article;value:466184]

Návštěvníky Porta uchvátí i originální fotogenická čtvrť Barrio La Ribeira, která září všemi možnými barvami. Zajímavým prvkem je i zachovalá historická doprava napříč celým městem. Oblíbenou aktivitou mezi turisty je také ochutnávka místních vín. 

Salcburk, Rakousko

Mozartovo rodné město se rozkládá pod rakouskými Alpami. Malebné historické centrum patří mezi památky zapsané na seznamu UNESCO.

Kulturní destinace láká svým barokním stylem a dominuje jí z vršku nedaleké hory pevnost Hohensalzburg. Další z památek, kterou by návštěvníci neměli vynechat, je zámek Mirabell s přilehlými zahradami a také zámek Hellbrunn, který nabízí zahrady s vodotrysky a vodními atrakcemi.

Velkou výhodou Salcburku je jeho poměrné malá vzdálenost od České republiky, a pokud si ho stihnete projít celý, je možné vyrazit na pěší túry po Alpách nebo na výlet k jezeru Königssee.

San Marino

San Marino je nejstarším autonomním městským státem, který leží v srdci Itálie. Mikrostát se rozprostírá na vrcholu hory s kouzelným výhledem na zvlněnou italskou krajinu.

San Marino je velmi podobné Toskánsku a jeho historické centrum je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Kromě krásného středověkého hradu zde najdete labyrint středověkých uliček.

[chooze:article;value:466351]

Tři vysoké věže pohlížejí na nespočet historických paláců. Celé město působí, jako by se zastavilo ve středověku. Blízké cestičky zase lákají k cyklistickým výletům. 

Varna, Bulharsko

Varna je největší bulharský přístav a největší město na pobřeží Černého moře. Přesto se mu po léta dařilo držet v ústraní a turisté ho často přehlíželi. Přímořské letovisko přitom nabízí krásné pláže.

Varna je známá i svým nočním životem a vzhledem ke své poloze ve východní Evropě nabízí turistům i poměrně přátelské ceny. Historické město navíc tvoří i komplex římských lázní a muzeí, velkou atrakcí je například palác Evksinograd. Milovníci zvířat a přírody si zas přijdou na své v nedalekých lesích. 

Batumi, Gruzie

Gruzínské přístavní město je jedním z nejdůležitějších ve státě. Je totiž ekonomickým a kulturním centrem Gruzie. Batumi láká na kombinaci dvou světů. Setkává se zde historie s moderním světem. 

Tento kontrast je nejlépe poznat v historickém centru, poblíž kterého se tyčí moderní mrakodrapy. Batumi je sice hlavním turistickým bodem státu ležícího na hranici Evropy a Asie, ale davy lidí v ulicích rozhodně nepotkáte. 

Když si budete chtít odpočinout od poznávání města, jsou jedním z lákadel tamní pláže. Město totiž leží přímo u Černého moře. Oblíbenou činností ve městě je také hazard. Ne nadarmo se Batumi přezdívá "černomořské Las Vegas". 

Torrevieja, Španělsko

Nepříliš známé španělské město Torrevieja se nachází mezi Středozemním mořem, Laguna Salada de la Mata a proslulým jezerem Růžovým jezerem. 

Právě Růžové jezero je hlavním lákadlem tohoto přístavního města ve Španělsku. Růžovou barvu tomuto slanému jezeru dodává kombinace bakterií a řas. Lidé se tak nemusí bát, že by byla voda závadná. 

Kombinace dvou slaných jezer a Středozemního moře bude lahodit hlavně milovníkům vodních sportů. Vyžít se můžete na paddleboardech, vodních skútrech nebo surfech. 

Setenil de las Bodegas, Španělsko

Pokud se vydáte na druhou stranu Španělska, rozhodně zavítejte do městečka Setenil de las Bodegas. Překvapí vás, že tam lidé žijí doslova pod kamenem.

Centrum města je totiž nalepené na skalním převisu. Přes střechy některých domů se tak "přelévá" skalní masiv. Lidé si svá obydlí vykutali do skály, ke které přidali pouze vnější stěny. Malebná vesnička s necelými třemi tisíci obyvateli rozhodně stojí za návštěvu.

Perast, Černá Hora

Když už budete v černohorském Kotoru, rozhodně se vyplatí navštívit i vesničku Perast. Nádherná pobřežní vesnička láká na krásnou architekturu, přírodu a nedaleké hory. 

Za návštěvu v Perastu stojí královské paláce, blízké ostrůvky a řada kostelů. S necelými 300 obyvateli se jedná o jedno z měst s nejvyšším počtem kostelů na člověka, když jich ve vesničce stojí hned 16. 

Jednou ze zajímavostí je umělý ostrov Gospa od Škrpjela, k němuž se dá dostat krátkou jízdou trajektem. Ostrůvek byl postavený v 15. století kvůli tomu, že byla podle lidí na místě spatřena Panna Marie. Na ostrově byl postaven také pravoslavný chrám. 

[chooze:article;value:464534]

Mittenwald, Německo

Malebná horská vesnice Mittenwald je snem každého milovníka bavorské kultury. Vesnička se nachází na hranicích s Rakouskem, nedaleko Mnichova. Turisty přivítají scenérie jako z pohádky. 

Zasněžené vrcholky hor, tradiční německá architektura a vůně piva jsou hlavním lákadlem k návštěvě. Vesnici s tradicí ve výrobě houslí se rozhodně vyplatí navštívit, jelikož se zde rozhodně vyhnete davům turistů a pokocháte se krásami bavorské přírody a umění.

Ochrid, Severní Makedonie

Město Ochrid je jedním z turisty oblíbených měst Severní Makedonie. I tak se ale nemusíte bát, že byste se v ulicích brodili hromadou lidí. Místo toho budete mít problém se vyhnout kostelům. Traduje se, že jich v Ochridu stojí 365.

Severomakedonské město tak láká hlavně na historickou architekturu a nádherné Ochridské jezero. Jeruzalém Balkánu, jak se městu přezdívá, je také na seznamu světového dědictví UNESCO. 

Jestli město navštívíte, rozhodně se musíte vydat na procházku dlážděnými ulicemi kolem starověkého opevnění zvaného Samuelova pevnost. 

Štýrský Hradec, Rakousko

Rakousko kromě Alp a krásného Salcburku skrývá i další drahokam. Tím je Štýrský Hradec. Druhé největší rakouské město má rozhodně co nabídnout. 

Například historické centrum je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO. Třistatisícové město rozhodně nepřekypuje turisty, takže si můžete užít krásy Zámeckého vrchu. Na vrchu dolomitové horniny, která je dominantou Štýrského Hradce, stojí Hodinová věž, zvonice a hradní sklepy. 

Dalšími významnými památkami Štýrského Hradce jsou Zbrojnice, Zemský dům nebo Dům umění. Ten je jednou z dominant města, i když byl postaven až v roce 2003. Dům umění mezi ostatní budovy ve městě nezapadá, což bylo cílem jeho autorů. Architekti ho postavili ve stylu zvaném blobismus, kdy dům záměrně nesplývá s okolními stavbami. 

Vipava, Slovinsko

I Slovinsko se již v posledních letech začalo dostávat na mapu turisticky oblíbených destinací. Pokud chcete do této malebné země vyrazit, ale vyhnout se velkým skupinám turistů, je pro vás město Vipava jako stvořené. 

Hlavně tedy, pokud jste vášnivými cyklisty. Vipavské údolí nabízí krásné výhledy a malebnou přírodu. Druhým domovem se tato oblast stane i pro milovníky vína. Tamní víno se prodává téměř na každém rohu. 

Stinnou stránkou Vipavského údolí je jeho temná minulost. Převážně ta z období druhé světové války. Ve městě se totiž nachází pět masových hrobů z konce této hrůzné dějinné události. 

Berat, Albánie

Beratu se přezdívá "město tisíce oken". Důvod je jasný hned na první dobrou. Při pohledu na město okamžitě spatříte domky se spoustou oken postavené na úpatí hory. Vyčnívají tak nad sebe a vytvářejí iluzi, že se zde opravdu nachází tisíce oken. 

V okolí si užijete i krásu albánských památek. V Beratu se totiž nachází i hrad přezdívaný "beratská citadela" s přilehlou hradní čtvrtí ze 13. století. Dominantou města je pak most Gorica vedoucí přes řeku Osum, který byl původně dřevěný, ale na začátku minulého století byl přestavěn z kamene. 

Podívejte se, jak nejlépe zvládnout dovolenou ve dvou:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.