Neznámé objekty, které jsme sestřelili, byly neškodné, přiznal Bílý dům

Balóny pro komerční nebo výzkumné účely. Lidé se nemají čeho obávat, protože neznámé předměty na obloze nepředstavovaly hrozbu, uvedl Bílý dům.

"Sdílíme tolik informací, kolik jen můžeme. A také se chceme ujistit, že obyvatelé Spojených států pochopí, že nemají důvod panikařit," oznámila mluvčí Bílého domu Karine Jean-Pierrová.

Jenže směrem k Bílému domu teď míří vlna kritiky. Nejen proto, že se prezident k incidentům zatím vůbec nevyjádřil, ale hlavně proto, že armáda použitím moderních stíhaček a zbraní mohla riskovat bezpečnost občanů. Jedna střela ze stíhačky F-16 svůj cíl totiž minula a raketa v přepočtu za osm milionů korun dopadla do jezera.

[chooze:article;value:488305]

"Když nepředstavují nebezpečí, proč ty objekty sestřelují? Sestřelili je proto, že se pohybovaly ve výšce, ve které ohrozily bezpečnost komerčních letů. Máme důvody k tomu, proč nařizujeme, kde co smí a nesmí létat, aby do sebe věci nenarážely," uvedl republikánský senátor Marco Rubio.

Definitivně jasno bude o povaze objektů i o správnosti rozhodnutí k jejich sestřelení až poté, co se vyšetřovatelům podaří najít jejich trosky. "Proces nalezení těch tří objektů stále probíhá. Zatím nebyly posbírány žádné materiály. A velká řada analýz se bude odvíjet právě od toho, co najdeme," prohlásil demokratický senátor Mark Warner. Akci komplikuje podle ministerstva obrany odlehlost lokalit a také špatné počasí. 

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.