Neznámou chorobou mozku onemocněly stovky lidí. Vláda to tutlá, tvrdí vědci

Dva kanadští vědci tvrdí, že jim nebylo umožněno pokračovat ve výzkumu záhadné mozkové choroby. Ta měla v Novém Brunšviku postihnout 350 lidí, píše deník The Guardian.

V uniklém e-mailu měl údajně neurovědec Samuel Weiss uvést, že vláda záměrně omezila hledání vysvětlení nemoci. Ta má způsobovat ztrátu paměti, halucinace, změnu osobnosti nebo svalovou atrofii, tedy ubývání svalstva.

První zprávy o záhadné nemoci se objevily v roce 2021. "Na jaře roku 2021 jsem cítil neuvěřitelný optimismus, že se podaří záhadu rozluštit. V krátké době však bylo vědecké snažení na žádost (federální a provinční) vlády zastaveno," napsal Weiss v e-mailu zaslaném v květnu.

[chooze:article;value:559082]

Podobně se vyjádřil i další kanadský vědec, informuje web CBC News. Michael Coulthart měl uvést, že byl "v podstatě odstřižen" od případu z důvodů, které "lze považovat za pouze politické".

"Řeknu jen, že podle mého vědeckého názoru se (v Novém Brunšviku) děje něco opravdového, co rozhodně nelze vysvětlit zaujatostí nebo osobní agendou jednotlivého neurologa," napsal vědec. Příčinou podle něj může být expozice vlivům tamějšího prostředí.

Ničemu nebráníme, tvrdí úřad

"Nový Brunšvik nebrání žádnému výzkumu v této oblasti. Pokud ministerstvo zdravotnictví zjistí, že jsou zapotřebí nějaká další opatření, bude na ně odpovídajícím způsobem reagovat," uvedl mluvčí novobrunšvického zdravotního odboru.

[chooze:article;value:559694]

"Cítím se opravdu znepokojena, ale ne překvapena tím, jak jsou tyto informace odmítány. A cítím, že je morální a etickou povinností ostatních úředníků zasáhnout," řekla Stacie Quigley Cormierová, jejíž 23letou dceru Gabrielle sužuje neurologická porucha, kvůli níž jí ochabují svaly a trpí třesem.

"Nemám pocit, že by na nás zapomněli. Mám pocit, že záměrně předstírali, že na nás zapomněli a že tu není nic k vidění," řekla a vyzvala vládu, aby udělala víc. "Potřebujeme, aby vědci mohli provést nějaké testy, potřebujeme přístup k dalším testům, které možná v Novém Brunšviku nemáme," dodala s tím, že stav její dcery se zhoršuje.

Další ženu z Nového Brunšviku, která trpí záhadnou nemocí, rozzuřilo pomyšlení, že vláda nebere situaci vážně. "Nedokážu zvládat více věcí najednou a jsem velmi často frustrovaná, jako bych se bezdůvodně rozčílila kvůli ničemu a neměla trpělivost," popsala žena, které je kolem 20 let.

Nakažlivé nemoci dál trápí Česko. Přidaly se k nim opičí neštovice (4/2024):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.