Nic už nebude jako dřív. Odborník vysvětlil, co způsobí extrémní zimu

Extrémně mrazivé zimy, suchá tropická léta a nic mezi tím. K tomu podle odborníků směřujeme a částečně se to děje už teď. Dokladem má být i nadcházející zima, nad severním pólem už se formuje polární vír a mohl by do Evropy přinést abnormálně nízké teploty.

Vír je ale podle experta na životní prostředí Vojtěcha Koteckého jen jedním a malým dílkem složité meteorologické mozaiky. "Je pro nás důležité, že ten jev probíhá na pozadí postupného oteplování globálního klimatického systému. Byli jsme zvyklí, že nějak probíhala léta a zimy, ale teď se tu všechno začíná razantně narušovat. Vír je fenomén, co udělá dočasně silnější změnu, současně se ale může změnit všechno, na co jsme byli zvyklí v posledních letech," vysvětlil.

[chooze:article;value:521755]

​"Pociťujeme měnící se globální klima. Začínají mizet zimy, jak jsme je znali za našeho dětství, a jednorázová událost, kterou může být silný polární vír, je narušuje. Může najednou dojít k velmi silné zimě, na kterou už nejsme zvyklí," pokračoval Kotecký.

Americký meteorolog David Dilley upozornil, že se do Evropy může koncem roku přihnat nejstudenější polární vzduch za posledních 40 let. "Zimní počasí se pravděpodobně vrátí do podoby před rokem 1982. Bylo to období, které bylo chladnější a bouřlivější než posledních 40 let," řekl Dilley.

"Na jednu stranu je to příjemné, vracíme se do dětství, ale zároveň je to narušení toho, na co máme připravenou infrastrukturu. Ten problém se bude dál zhoršovat tím, jak se bude planeta dál oteplovat," doplnil Kotecký.

[chooze:article;value:522099]

Na změny klimatu ukazují také extrémy z uplynulého léta. "Podle údajů programu Copernicus byly v červnu, červenci a srpnu na Zemi zaznamenány nebývalé teploty vzduchu a moře a velké množství extrémních povětrnostních jevů," informoval Český hydrometeorologický ústav.

"Srpen 2023 byl nejteplejším srpnem v historii a druhým nejteplejším měsícem po červenci 2023. V tomto období byla také zaznamenána nejvyšší průměrná měsíční povrchová teplota moře na světě, která činila 20,98 stupně Celsia. Teploty překračovaly předchozí rekord (březen 2016) každý den v srpnu. Celý rok 2023 je zatím druhým nejteplejším v zaznamenané historii, po roce 2016, kdy globální počasí do značné míry ovlivnil El Niño," uzavřeli meteorologové.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.