Ničivá bouře zasáhla Portugalsko, hlavní město zpustošily bleskové záplavy

V Lisabonu nezůstal kámen na kameni. Zasaženým obyvatelům pomáhají hasiči, záchranáři i armáda. Na mnoha místech je vody po kolena a lidé nedokážou uvěřit tomu, co se stalo. Jedna bouře už Portugalsko minulý týden zasáhla. Ta, která přišla teď, ji ale předčila.

"Tentokrát je zničené úplně všechno, totální ztráta. Minule se mi podařilo ještě něco zachránit, ale teď jsem přišel opravdu o všechno," řekl Mateus Sampaio, majitel kavárny.

[chooze:article;value:475773]

Úřady lidem kvůli bezpečnosti nařídily nevycházet z domovů. Ti, kteří dojíždějí do hlavního města za prací, se měli Lisabonu vyhnout. Pod vodou skončily desítky domů, zaplavené byly silnice, železnice a komplikacím se nevyhnula ani městská hromadná doprava. "Živel zasáhl řadu domů a voda se dotkla i řady komerčních objektů. Škody jsou velmi rozsáhlé," uvedl Jose Carvalho.

Některé školy raději nechaly děti doma. Město se rozhodlo uzavřít i některé oblíbené památky, které každý rok navštíví tisíce turistů. "Jižní část čtvrti Algés byla kompletně pod vodou kvůli silným dešťům, které se sem v noci přihnaly. Byly tak husté, že se i zdejší potok vylil z koryta a zaplavil celou jižní oblast," dodal Carvalho.

Záplavy nejsou v Lisabonu ničím neobvyklým, protože město leží u ústí řeky Tajo do Atlantického oceánu. Minulý týden zasáhly Portugalsko obdobně silné deště a povodně. Zemřel při nich jeden člověk. Podle předpovědi navíc v okolí hlavního města ještě několik dní pršet nepřestane.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.