Ničivé zemětřesení zasáhlo Turecko a Sýrii. Zemřelo nejméně 600 lidí

Zemětřesení začalo po čtvrté ráno místního času (dvě hodiny po půlnoci našeho), centrum otřesů bylo v hloubce 18 kilometrů, nedaleko města Gaziantep na jihovýchodě Turecka. Zasáhlo i sever Sýrie, informovala BBC.

Otřesy byly cítit až v Ankaře vzdálené zhruba 670 kilometrů, na Kypru či v Egyptě. Po prvním mohutném otřesu o síle 7,8 magnitudo následovalo několik dalších označovaných za silné, jeden měl sílu 6,7, další asi 6,4.

Kromě Gaziantepu bylo zasaženo minimálně devět dalších tureckých měst. V sousední provincii Malatya se zřítilo nejméně 130 budov, uvedl podle agentury AP guvernér Hulusi Sahin. Počet obětí v Turecku přesáhl podle tureckého viceprezidenta 280, píše Daily Mail. Úřady ale očekávají, že jejich počet ještě vzroste.

[chooze:article;value:484839]

"Doufáme, že tuto katastrofu společně co nejdříve a s co nejmenšími škodami překonáme a budeme pokračovat v naší práci," napsal na twitteru k zemětřesení turecký prezident Recep Tayyip Erdogan s tím, že záchranné složky pracují v zasažených oblastech naplno. 

"Ministerstvo zahraničních věcí v tuto chvíli nemá informace, že by mezi zraněnými či oběťmi neštěstí byli čeští občané. Naše velvyslanectví v Ankaře je v kontaktu se skupinou Čechů, kteří se nacházejí v postižené provincii. Jsou v pořádku a náš zastupitelský úřad jim zajišťuje dopravu ze zasažené oblasti," sdělila k neštěstí pro TN.cz mluvčí českého ministerstva zahraničí Mariana Wernerová.

[chooze:article;value:486546]

Česko je podle Wernerové připraveno poslat na místo vyprošťovací týmy Hasičského záchranného sboru. Připravenost vyrazit potvrdili také přímo hasiči. "Máme připravený USAR tým pro zemětřesením zasažené Turecko. Reagujeme tímto na poptávku, kterou jsme ráno obdrželi, a hned začali předpřipravovat celý 68členný tým pro cestu," informovali na twitteru. Těsně před 10. hodinou dopolední pak Turecko českou nabídku přijalo

Do pomoci se zapojují také české neziskové organizace. "Právě jsme uvolnili 1 mil. Kč z našeho Klubu přátel a vyhlašujeme SOS sbírku na pomoc lidem zasaženým ničivým zemětřesením v Turecku s v severní Sýrii," oznámila na twitteru organizace Člověk v tísni. Lidé mohou přispívat na účet 51945194/0300. Podle mluvčí Adriany Černé už zástupci organizace pomáhají také přímo na místě.

Pomoc Turecku přislíbila také Severoatlantická aliance a vyslání hasičů přímo na místo už oznámilo například Polsko. Mezi zeměmi, které Turecku přislíbily pomoc, nechybí ani válkou zmítaná Ukrajina.

[chooze:article;value:482793]

Sýrii hlásí už přes 320 mrtvých, tvrdí s odkazem na centrální vládu BBC. Mnoho obyvatel ale dál zůstává pod sutinami. "Obáváme se, že mrtvých jsou stovky," řekl AP po telefonu lékař Muheeb Qaddour. Zřícené budovy jsou i v Aleppu, a dokonce v Hamá v centrální části Sýrie.

Právě sever Sýrie, který zemětřesení zasáhlo nejvíce, už několik let sužuje krvavá občanská válka. Centrální syrské úřady a záchranné složky tak nemají do oblasti přístup. V oblasti žijí také asi čtyři miliony uprchlíků, připomíná americká televize CNBC. Podle takzvaných Bílých přileb, tedy dobrovolných záchranářů, kteří na místě působí, je situace kritická.

Podle odhadů můžou počty mrtvých dosáhnout až tisíců. Například podle výpočtů německé společnosti Risklayer se mohou pohybovat v rozmezí 4 400 až 39 100.

Itálie vydala kvůli zemětřesení varování před tsunami. Varování se týká regionů na jihu Apeninského poloostrova a Sicílie.

Turecko leží v jedné z nejaktivnějších zemětřesných zón na světě. V roce 1999 zahynulo při otřesech na severozápadě země na 18 tisíc lidí.

[chooze:gallery;value:30253]

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.