Moderní bydlení

Nigérie zrušila premiéru Fialovi návštěvu. Tato změna způsobila velké problémy

[chooze:gallery;value:33768]

​V úterý odpoledne měla česká delegace v čele s předsedou vlády odletět do Nigérie. Cesta byla ale zhruba 24 hodin před jejím konáním zrušena.

Podle české vlády Nigérie oznámila, že není schopna zajistit odpovídající přijetí a program, včetně podnikatelského fóra. Někteří odborníci na zahraniční politiku jsou přesvědčení, že to může ale souviset také například s tím, jak Česko podporuje v OSN Izrael.

[chooze:article;value:528379]

Zrušení cesty však způsobilo nemalé problémy. "Prakticky to znamená několik věcí. V první řadě je potřeba upravit letový plán podle toho, jak se plánuje ten další program. Znamená to například prodloužení pobytu v hotelu, a to jak pro předsedu vlády a jeho delegaci, tak pro novinářský doprovod," řekl TV Nova mluvčí Úřadu vlády Václav Smolka.

Podle Smolky to navíc přidělalo práci i ambasádám. "Tady je to ambasáda v Keni a ambasáda v Ghaně, které se musí nějakým způsobem vypořádat s tím, že ten čas pobytu není tak, jak byl původně plánován," uzavřel mluvčí.

Podívejte se vyjádření mluvčího Václava Smolky:

Fiala je na týdenní návštěvě subsaharské Afriky od pátku. Do Nigérie měl následně přicestovat z Keni. Právě tam tak celá vládní delegace zůstane o den déle. Program však stále zůstává nejasný. Ve středu by se pak všichni měli přesunout do Ghany.

Předseda vlády měl navštívit dohromady pět zemí, šlo o Etiopii, Keňu, Nigérii, Ghanu a Pobřeží slonoviny. Program zveřejněný na webových stránkách vlády ale už nyní zmiňuje pouze čtyři destinace.

[chooze:article;value:528078]

Premiér Fiala přiletěl do Keni v neděli z Addis Abeby, kde jednal s vrcholnými představiteli a zahájil česko-etiopské obchodní fórum. V pondělí pak zahájil předseda vlády obchodní fórum v Nairobi a navštívil tamní muzeum.

V úterý se poté Fiala setkal v prezidentském paláci v Nairobi s keňským prezidentem Williamem Rutem. Následně jednal také s keňským ministrem obrany Adenem Dualem.

Rušení pracovních návštěv pro české politiky není ničím výjimečným. Dokonce ani Nigérie nebyla původně v plánech africké cesty. Místo ní měl Fiala navštívit Angolu, ta ale týden před zahájením cesty po zemích subsaharské Afriky návštěvu zrušila.

Premiér Fiala o návštěvě v Keni a zrušení cesty do Nigérie:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.