Nižší růst důchodů se Čechům nelíbí. Nevěří, že se o ně stát postará

S vládou navrhnutým zpomalením růstu důchodů určitě nesouhlasí 36 procent Čechů a dalších 19 procent odpovědělo, že spíše nesouhlasí. Ukázal to březnový průzkum agentury NMS Market Research.

Průměrný důchod měl podle původní valorizace od června narůst o 1 770 korun, prezidentem podepsaná novela znamená zvýšení o 760 korun. Opozice se ale obrátila na Ústavní soud, který plán může zvrátit.

"Pro pomalejší růst důchodů jsou zejména mladí. Třeba ve skupině 18 až 24 let s vládou prosazovaným růstem souhlasí 61 procent respondentů. Podobný názor mají i lidé ve věku 25 až 34 let," přiblížil spoluautor výzkumu Michael Bouška. Lidé nad 65 let to ale vidí opačně. S pomalejším růstem souhlasí jen 18 procent z nich. Proti je 79 procent. 

[chooze:article;value:495012]

Výzkumníci také zjistili, že česká společnost je v otázce penzí rozdělená a na budoucím řešení není shoda. Skoro polovina tvrdí, že kdyby teď rostly důchody rychleji než platy, nebylo by to vůči pracujícím fér.

Přes polovinu Čechů si ale myslí, že navýšení o 1 770 korun je kvůli růstu cen nezbytné. Podle 60 procent respondentů nemůže současný systém dlouhodobě fungovat.

Češi navíc nevěří tomu, že se o ně stát dokáže postarat. "Důvěra lidí ve státní důchodový systém je nízká. Jen každý desátý člověk ve věku 18 až 44 let má důvěru, že se o něj stát v důchodu postará," upozornil Bouška. Ve skupině lidí ve věku 55 až 64 let tomu věří jen necelá třetina.

On-line průzkumu se účastnilo v březnu 1 382 respondentů. Jednalo se o reprezentativní vzorek populace starší 18 let.

Pavel se rozhodl přes výtky novelu podepsat:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.