Nižší zálohy i platby za energie. Dodavatelé mají pro zákazníky dobré zprávy!

Příznivé zprávy má pro své zákazníky největší energetická firma v Česku, tedy ČEZ. "Výše záloh se vždy odvíjí od toho, jaké mají odběratelé ceny energií, a vliv má samozřejmě i snížení spotřeby. Zpravidla poté, co se změní ceník, dostane klient také opravený plán záloh," říká mluvčí energetické společnosti ČEZ Roman Gazdík s tím, že na nový atraktivnější ceník se klienti u tohoto polostátního dodavatele mohou těšit už v září.

"Funguje to tak, že pokud například měníte fixovaný ceník, zákazníkovi nejprve dobíhá stará fixovaná cena. V září se to může týkat asi jedné dvanáctiny našich zákazníků, další se k nižším cenám dostanou postupně v následujících měsících," vysvětluje mluvčí ČEZ.

[chooze:article;value:518747]

​Přesně vyčíslenou výši slevy už má Pražská energetika (PRE). "Od prvního září plošně zlevníme dodávku elektřiny o dvacet a plynu o třicet procent. Bude se to týkat zhruba sedmi set tisíců domácností," říká pro TN.cz mluvčí PRE Karel Hanzelka.

"Doposud byla zastropovaná cena elektřiny na pěti korunách za kilowatthodinu bez DPH. Nově bude pro většinu našich klientů 3,95 koruny bez DPH za kilowatthodinu. Náš typický odběratel je byt 2+kk, kde se elektřinou neohřívá voda a elektřinou se netopí," uvádí mluvčí PRE.

"Průměrná roční spotřeba elektřiny se zde pohybuje kolem 1,5 megawatthodiny. Samozřejmě závisí na charakteru spotřeby. Doposud se měsíční záloha u bytu zmíněných dispozic pohybovala v průměru okolo 1 300 korun měsíčně a díky zlevnění to bude o 200 korun měně," dodává Hanzelka.

[chooze:article;value:518750]

​Se snižováním záloh počítá také Pražská plynárenská. "Naše třetí zlevňování chystáme v řádu jednotek týdnů. Pak také oznámíme, co budeme dělat se zálohami. Hodně záleží i na tom, jaký má kdo produkt. Těch je u nás asi deset a u každého z nich to bude trochu jiné. Vše vyhlásíme, až to schválí naše představenstvo," uvádí mluvčí Pražské plynárenské Miroslav Vránek.

Trochu složitější je to se zálohami za služby, které platí vlastníci či nájemci bytů. Ceny energií, které se snižují, na ně mají různý vliv. Ten je samozřejmě vyšší, pokud má dům třeba společnou plynovou kotelnu.

"Obecně záleží na vývoji cen všech dodavatelů bytových domů a předsedové bytových společenství musí na nové ceny samozřejmě reagovat nejlépe do tří měsíců. Každé SVJ k tomu přistupuje trochu jinak," informuje Lukáš Truxa, který stojí za mobilní aplikací eVlastníci.

[chooze:article;value:518634]

​Podle předsedy jednoho SVJ z pražské Michle Jana Buriánka není procesně snížení záloh úplně jednoduchou záležitostí. "Je kvůli tomu nutné svolat schůzi vlastníků. Výjimkou je pouze hlasování per rollam, kdy se rozhoduje na dálku, tedy většinou elektronicky. Hodně lidí to v dnešní době upřednostňuje, protože se nechtějí scházet," vysvětluje Buriánek.

Výpočet záloh podle něj není složitý a rozhodující jsou metry čtvereční s počty osob, které v bytě žijí. Také by měly být spočítané tak, aby kromě nich nevznikaly žádné nedoplatky, což samozřejmě pokaždé možné není. "Problémem například je, že někteří lidé neradi hlásí, kolik lidí v bytech aktuálně žije," dodává předseda SVJ.

Stovky klientů obdržely cenovou nabídku elektřiny. Ta je ale vysoko nad stropem:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.