NKÚ: Resort rozdělil miliardy nemocnicím. Nezkontroloval ale jejich využití

Podle zjištění Nejvyššího kontrolního úřadu nemocnice s penězi zacházely nehospodárně a v rozporu s jasně danými podmínkami. Kontrola, kterou NKÚ prováděl, se týkala tří českých nemocnic. Jednalo se o Fakultní nemocnici Bulovka, Fakultní nemocnici Královské Vinohrady a Fakultní nemocnici u sv. Anny v Brně.

Nemocnice opakovaně vykazovaly ztrátu a jejich dluh v roce 2020 dohromady dosáhl téměř 1,5 miliardy korun. Ministerstvo zdravotnictví tak vyřešilo finanční situaci jednorázovým příspěvkem.

[chooze:article;value:517345]

Zároveň ministerstvo poskytlo kontrolovaným nemocnicím mimořádné příspěvky ve výši zhruba 1,5 miliardy korun. Ty měly být použity na odměny pracovníkům, kteří byli vystaveni riziku onemocnění covid-19, a také na výstavbu a provoz záložní polní nemocnice v Letňanech v Praze.

Jenže podle Nejvyššího kontrolního úřadu byla tato opatření nesystémová, protože neřešila příčiny zadlužení, ale pouze následek. Kontroloři zároveň zjistili, že prostředky původně určené na oddlužení nemocnice použily v rozporu se stanovenými podmínkami.

NKÚ také prověřoval nákupy léků a zdravotnických prostředků. Tady se ukázalo, že kontrolované nemocnice pořizovaly léky a prostředky mimo zadávací řízení. Více než 99 % nákupů se odehrálo na základě přímých objednávek.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.