Noční můra Rusů. Ukrajinci do bojů nasazují jednu z nejobávanějších zbraní

Upír nebo baba Jaga –⁠ tak ukrajinští vojáci přezdívají velkému dronu, který v noci útočí na postavení jejich ruských nepřátel. Jméno obávané čarodějnice mu měli podle Ukrajinců dát sami Rusové. V době, kdy jsou pohyby na frontě jen minimální, hrají tyto stroje důležitou roli v oslabování ruských obranných pozic. S prodlužující se nocí jejich význam ještě stoupá.

Zásadní úlohu měly podle magazínu Forbes sehrát například při vpádu ukrajinských mariňáků na levý břeh Dněpru v blízkosti vesnice Krynky. Právě i díky těmto dronům se totiž Ukrajincům daří křehké předmostí východně od Chersonu navzdory ruským protiútokům udržet.

Hlavní výhodou velké hexakoptéry je velká nosnost. Díky tomu dokáže k nepřátelským pozicím přepravit až 15kilogramovou nálož, například v podobě minometných granátů, a cíl vyhledat díky infračervené kameře. Podle webu Business Insider jich ukrajinská armáda nasadila do bojů nejméně 270 a kromě jižní fronty je používá také třeba u Bachmutu. Ničit přitom dokáže i pancéřovaná vozidla.

[chooze:article;value:531407]

Jakou spoušť dokáže takový dron napáchat, ukazuje video zveřejněné o víkendu ruským vojákem. Jasně jsou na něm vidět dvě zničená vozidla. "Tohle nám tu teď padá na hlavu," postěžoval si. Za útok podle něj mohla právě baba Jaga.

Stroj sice není dokonalý – je poměrně hlasitý a špatně vidí skrz koruny stromů, přesto Rusům očividně způsobuje velké problémy. Má navíc i své bohulibější využití. Kromě shazování bomb se dá totiž využít i na dopravování humanitární pomoci, což si Ukrajinci vyzkoušeli v létě po protržení Kachovské přehrady.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.