Noční nebe prozáří dračí meteory. Nejvíc jich má padat v neděli

Noční oblohu na začátku října krášlí meteorický roj Drakonidy, který se, jak už název napovídá, pojí se souhvězdím Draka, odkud zdánlivě vylétá. To se nachází přibližně mezi Malým a Velkým vozem v severní části oblohy. Nejvíc jich má podle Královské observatoře v Greenwichi padat právě v noci z neděle na pondělí.

Jak připomíná americká CNN, není to sice nejhustější roj, výhodou ale je, že je nejlépe vidět krátce po setmění nebo před rozbřeskem. Nemusíte tedy dlouho ponocovat, nebo naopak vstávat o tolik dříve, zvlášť pokud si při "padající hvězdě" chcete jen něco přát. Roj je proto také vhodný pro pozorování s dětmi. Za hodinu můžete spatřit až 10 těchto meteorů.

[chooze:article;value:525038]

Drakonidy jsou částečky oddělené z malé komety 21P/Giacobini-Zinner plující vesmírem. Některé přitom můžou být velké i jen jako zrnko písku. Při střetu se Zemí ale na nebi dokážou během ohnivého pádu vytvořit zajímavou "světelnou show".

Samotná kometa má podle NASA průměr asi 2 km a oběhnout Slunce kolem dokola jí trvá asi 6,6 roku. Aktivita roje se přitom mění podle toho, kde se kometa v rámci Sluneční soustavy nachází. Nejaktivnější byl v roce 1933, kdy bylo vidět údajně až 500 meteorů za minutu. V roce 1946 pak asi 100 za minutu. Zvýšenou aktivitu roje astronomové zaznamenali také v letech 1926, 1952, 1985, 1998 a 2011.

Velmi jasný meteor, tzv. bolid, zaznamenaly kamery v červenci nad Norskem:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.