Nominace Fremra se Pavlovi nepovedla. Poškodilo to jeho pověst, míní kritici

Co nejdříve doplnit seznam soudců na Ústavním soudu. To bylo jednou z priorit prezidenta Petra Pavla po jeho zvolení. Jmenování Roberta Fremra mu ale nevyšlo a někteří komentátoři mluví o prvním větším neúspěchu hlavy státu.

"Pro prezidenta republiky je to selhání s jmenováním Roberta Fremra ústavním soudcem vlastně ponaučení, protože je jasné, že ten proces bude muset být nějakým způsobem strukturovanější," podotkl politolog Jiří Pehe.

"Jestli někdo selhal, tak jsou to prezidentovi právní i komunikační poradci, ale tu odpovědnost nese pan prezident a je to velké poučení. Jen hlupák se nepoučí a myslím, že všechny další adepty na ústavní soudce čeká docela těžká prohlídka," myslí si komentátorka Lenka Zlámalová.

[chooze:article;value:517872]

Své si přisadili i někteří opoziční politici, třeba poslanec hnutí ANO Radek Vondráček. "Za hlavu státu to naštěstí vyřešil někdo jiný. Jinak by to divadlo snad neskončilo," prohlásil Vondráček.

Místopředsedu pražského vrchního soudu Roberta Fremra schválil už i Senát. Pod tíhou nových informací, podle kterých se měl údajně během komunistické éry podílet na zpolitizovaných soudních kauzách, se ale sám Fremr rozhodl nominace vzdát.

S výběrem prezidentovi pomáhal jeho konzultační panel určený pro výběr kandidátů. Ten teď nabídl hlavě státu svou rezignaci. "Chtěli jsme mu dát najevo, že ve chvíli, kdy si můžeme v novinách přečíst, že jsme ho vlákali do pasti a že jsme neschopní, tak počítáme s tím, že tuhle roli zastávat nemusíme," sdělil poradce prezidenta Jan Kysela.

[chooze:article;value:516733]

Petr Pavel ale prý o rezignaci svého poradního týmu neuvažuje. "Jak konzultační panel pana Kysely, tak i prezident věnovali těm jednotlivým nominacím maximální pozornost a snažili se vyhodnocovat zodpovědně všechny informace, které byly dostupné. Pana Fremra se ptali na otázky související s jeho minulostí, ale drželi se toho, co bylo známo. Nešli do hluboké analýzy informací, které se nacházely v archivech a nebyly tou dobou součástí veřejné diskuze," řekla mluvčí prezidenta Markéta Řeháková.

"Prezident Pavel doplatil na to, že se pokusil proces výběru ústavních soudců udělat co nejtransparentnější, co nejotevřenější a v tom okamžiku také na ty soudce začali být najednou kladeny mnohem větší nároky než v minulosti," myslí si publicista Lukáš Jelínek.

Do funkce soudce ústavního soudu už prezident jmenoval čtyři své kandidáty: Jana Wintra, Danielu Zemanovou, Veroniku Křesťanovou a Josefa Baxu, který se stal i novým předsedou Ústavního soudu. Nového kandidáta chce Petr Pavel představit senátorům na podzim.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.