Moderní bydlení

Normalizační Prahu zachytil na desítkách tisíc snímků. Teď vyšla kniha s tím nejlepším

Asi 85 tisíc negativů, které nafotil již zesnulý matematik Akademie věd Karel Bucháček, zpracoval historik uměni, kurátor, pedagog a fotograf Tomáš Pospěch. Výběr snímků, které pokrývají dobu normalizace mezi lety 1968 a 1989, aktuálně vyšel v knize Přidušené město.

"Fotografoval invazní vojska Varšavské smlouvy, fotografoval neoficiální zakázané demonstrace v letech 1988–1989 i sametovou revoluci a samozřejmě fotografoval každodenní život mezi tím, jako třeba asanaci tradičních pražských čtvrtí nebo budování nových panelových sídlišť. Fotografoval prostě proměnu Prahy a každodenní život za normalizace. A co pro nás bylo zajímavé, také fotografoval oficiální komunistické oslavy, ale s takovým výrazně kritickým podtextem," popsal Bucháčkův záběr Pospěch.

Pospěch a jeho tým pracovali s celým Bucháčkovým archivem obsahujícím desítky tisíc snímků: "Do knihy jsme vybrali asi 144 nejlepších záběrů, protože on jako nadšený fotograf zkoušel i různé teleobjektivy. Nebo zkoušel fotografovat ptáky, protože byl zahrádkář, nebo jako milovník hor fotografoval krajiny nebo rostliny. Ale my jsme z jeho tvorby vytáhli podle mě tu nejpodstatnější linku a tou je ten každodenní život za normalizace, kdy podle přátel každý den, když šel z práce, tak se nejméně hodinu toulal Prahou a fotografoval."

[chooze:article;value:528213]

​Pospěch dále vysvětlil, že v daném období působila Praha zanedbaně. Bucháček tak na svých fotkách sleduje postupné chátrání města a jeho změny. "Opakovaně se vracel na stejná místa, kde třeba věděl, že vzniknou stanice metra, kde ty domy budou srovnány se zemí, nebo dlouho fotografoval výstavbu metra, a jak to změnilo tvář Prahy. Ty fotky mají velkou sílu," přiblížil Pospěch.

Bucháček nebyl příliš společensky založený člověk. "Byl matematik, byl to amatérský fotograf, podle vyprávění přátel byl výrazný introvert. Nikdy neměl rodinu, měl jenom malý okruh přátel. Přesto třeba velice dobře nafotografoval invazi vojsk Varšavské smlouvy v srpnu 68 i ty dramatické události před Československým rozhlasem. A stejně tak chodil fotografovat ty neoficiální demonstrace v letech 88 a 89, kde to bylo rozháněno slzným plynem a vodními děly a hrozila mu rána obuškem nebo zatčení. A přesto do takových situací chodil," zmínil Pospěch.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.