Norská předpověď mluví jasně. Česko sevře krutý mráz, přidá se i chumelenice

Už o víkendu se budou teploty pohybovat kolem bodu mrazu. Od úterý by se ale nad nulu neměly dostat. Vyplývá to z norské předpovědi pro Prahu. V jiných velkých městech mohou být mrazy ještě tvrdší. Navíc se po celém Česku připojí sněžení.

V noci na úterý teploty klesnou pod nulu a minimálně do pátku by tak měly zůstat. Během úterka by se dopoledne teploty měly pohybovat kolem -3 stupňů Celsia, odpoledne by mohly vystoupat na stupeň pod nulou.

[chooze:article;value:530190]

Ve středu a čtvrtek mají teploty ještě trochu klesnout. Pohybovat se mají mezi -5-1 stupněm Celsia. Navíc se ve čtvrtek přidá sníh. Chumelenice má pokračovat i v pátek, kdy teploty klesnou dokonce i na -7 stupňů, a mohli bychom si užít víkend plný sněhu.

Český hydrometeorologický ústav také počítá od úterý s teplotami pod nulou. Měly by podle něj být mírnější. "Bude oblačno až zataženo, přechodně až polojasno. Místy sněhové přeháňky nebo občasné sněžení. Nejnižší noční teploty -2 až -6 stupňů Celsia, při déletrvající zmenšené oblačnosti nad sněhovou pokrývkou kolem -8 stupňů. Nejvyšší denní teploty -2 až +3 stupně Celsia," píše ve své předpovědi od příštího úterý do čtvrtka.

Příčinou prudkého ochlazení je mrazivý vítr vanoucí ze severu. Polární vítr, který do Evropy vane z ruské Sibiře, dorazil už v noci na středu.

Na Česko se žene chladné počasí. Meteorologové varují před silným větrem (11/2023):

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.