Norskem se prohnala nejhorší bouře za posledních 25 let. Úřady hlásí první oběti

[chooze:gallery;value:32767]

Silný déšť, vítr, vyvrácené stromy, masivní sesuvy půdy. Norsko potrápila mohutná bouře Hans. Před extrémním počasím varovali meteorologové několik dní dopředu. Tamním obyvatelům doporučili, aby nevycházeli ze svých domovů. Ovšem ani to mnohým nepomohlo.

Proudy vody, které s sebou nesly kromě bahna například i stromy, zaplavily a zničily několik domů. "Bylo to jako obrovský buldozer, který všechno smetl. Když jsem se podíval ven, viděl jsem hromadu stromů. Moje auto bylo daleko od domu. Rychle jsem se oblékl. Před dveřmi už stál záchranný tým," řekl obyvatel města Bagn Hans Olav Leite.

[chooze:article;value:515917]

Masivní sesuvy půdy v některých místech doslova roztrhaly pozemní komunikace. Omezena byla dokonce i lodní a letecká doprava. "S otcem jsme byli zrovna venku, když to začalo. Měli jsme strach. Za námi se řítily kameny, bláto a spousta vody. Snažili jsme se tomu utéct," líčil evakuovaný Markus Lihagen.

Několik měst bylo odříznuto od okolního světa a velká voda vyhnala lidi z jejich domovů. Úřady tak někde nařídily evakuaci. "Nemůžeme nic dělat. Cítíme se velmi bezmocní," stěžovala si evakuovaná Mette Heggelung Pedersenová.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.