Nostradamovo proroctví na rok 2023: Píše o znepokojivých událostech

Od úmrtí francouzského lékaře a astrologa Nostradama uběhlo už více než 450 let. Jeho proroctví ale přežívají dodnes. Mnoho lidí se domnívá, že se ve veršované knize s jednoduchým názvem Proroctví ukrývají přesné předpovědi budoucnosti. A to zejména nešťastné budoucnosti, protože Nostradamus, tak jako mnoho dalších věštců, s oblibou předpovídal strašlivé katastrofy.

Nostradamus tak měl předpovědět například atentát na amerického prezidenta Johna Kennedyho nebo zvolení Francoise Mitteranda francouzským prezidentem. Dalšími velkými událostmi, které nadšenci objevili v Proroctví, měl být také velký požár Londýna v roce 1666, vzestup Adolfa Hitlera k moci nebo teroristický útok z 11. září.

[chooze:article;value:456899]

Ve své knize psal Nostradamus daleko dopředu a i v současnosti tak lze na základě starých veršů odhadovat, co lidstvo čeká v nadcházejícím roce. Podle portálu Irish Mirror se v předpovědi na příští rok objevuje jedna obzvlášť hrozivá pasáž. "Sedm měsíců velké války, lidé zabití skrze zlo," píše Nostradamus ve čtyřverší, podle kterého má "z nebes padat oheň na královské stavby."

S ohledem na pokračující válku na Ukrajině, která trvá už více než deset měsíců, se zdá být zřejmé, co toto čtyřverší označuje. A to i přes rozdíly mezi Nostradamovým proroctvím a současnými událostmi. Poslední verš ve čtyřverší totiž prorokuje něco, s čím očekávaná situace příliš nesouvisí. "Rouen a Evreux Králi nepadnou," píše Nostradamus. Roeun a Evreux jsou města ve Francii.

Nostradamus byl francouzský renesanční učenec, který proslul zejména jako lékař a astrolog. Obzvlášť slavným se stal pro svou knihu Proroctví, v níž každý rok okomentoval krátkým čtyřverším. Právě z těchto čtyřverší čerpají lidé, kteří se z nich snaží vyčíst budoucnost.

[chooze:article;value:475292]

Jenže vyčíst význam jednotlivých proroctví není snadné a stejně tak není jednoduché vůbec určit, které verše patří ke kterému roku. Nostradamus jich napsal celkem 942, rozdělených do staletí. Čtyřverší, které má označovat příští rok, francouzský věštec umístil na stou, poslední pozici v kapitole zabývající se čtvrtým stoletím. Kdo by tedy čekal přesně označené roky, byl by na omylu.

Nostradamus také používal velice kryptický a nejasný jazyk, jehož smysl je obtížné odhalit. Vyložení významu znesnadňuje také skutečnost, že písmo, které tiskaři při výrobě kopií Proroctví užívali, je náchylné k tiskařským chybám, které dokáží změnit význam některých slov. I proto Nostradamovo dílo představuje oříšek jak pro překladatele, tak pro ty, kteří hledají význam.

Výklad proroctví je tedy velmi nejasný. To však může být úmysl. "Smysl proroctví není v tom, aby vám dalo přesné tipy o tom, co se stane, aby dodatečně vzbudilo dojem, že události předvídalo," řekl portálu Guardian anglický profesor a odborník na literaturu Steven Connor.

Poradce ukrajinského prezidenta si za přesně předpověděný útok Rusů vysloužil přezdívku Zelenského Nostradamus, více v reportáži:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.