Notářské poplatky výrazně vzrostly. Za co si nově připlatíte? PŘEHLED

Novela vyhlášky, tzv. notářského tarifu (celý dokument s vyznačenými změnami naleznete zde), která vstoupila v platnost 1. ledna 2023, zvýšila odměny notářům za některé služby při vyřizování pozůstalostí. Zdražování se tak týká lidí, kteří dědí peníze či jiný majetek.

Co je tedy jinak? Zvýšily se například poplatky u hodnotnějšího dědictví. Pokud pozůstalí dědí majetek v hodnotě do 20 milionů, částka se nemění. U dědictví nad 20 milionů, které doposud odměnám nepodléhalo, se nově platí 0,1 % z přebývající částky hodnoty dědictví až do 30 milionů. Zároveň se zavedla nová kategorie, která stanovuje odměny za vyřízení dědictví až do 100 milionů, ze kterého se platí 0,05 %.

[chooze:article;value:436968]

​Většiny lidí se tato změna tedy nijak nedotkne. Nově se ale připlácí například také za soupis pozůstalosti. Doposud za tuto službu notáři náležela odměna tisíc korun za každou započatou hodinu, novela ji ale zvýšila na 1 500 korun.

Nezvyšují se pouze poplatky za vyřízení dědictví, ale i za jeho přípravu. Za sepsání závěti, prohlášení o vydědění nebo stanovení správce pozůstalosti se nově platí 2 000 korun (dříve 1 500). Pokud je někdo právně nezpůsobilý jednat, za zápis o pověření jeho opatrovníka nebo zástupce zaplatí místo 500 korun dvojnásobnou částku. O 500 korun je dražší i zápis o postupu spravování těchto záležitostí zástupcem nebo opatrovníkem.

Za přijetí závěti (nebo jiného dokumentu) do úschovy má notář nově nárok na odměnu 1 100 korun místo původních 800 korun.

[chooze:article;value:444073]

​Novela také přinesla nárůst odměn za sepsání notářského zápisu o právním jednání. Pokud je podkladem pro zápis do veřejného seznamu, minimální částka nově činí 3 000 korun místo dvou tisíc. Za zápis při přeměně právnické osoby se dříve platilo nejméně 10 tisíc korun, nově je to 20 tisíc.

"Novela notářského tarifu citlivě upravuje odměnu notáře za vybrané úkony tak, aby odpovídala jejich složitosti a náročnosti, a přitom zůstala ekonomicky přístupná široké veřejnosti z řad občanů i podnikatelů," řekl již dříve k novele prezident Notářské komory ČR Radim Neubauer.

"Odměny notáře se mění tak, aby jejich výše byla přizpůsobena vývoji inflace, růstu minimální mzdy a průměrné mzdy v podnikatelské sféře," vysvětlilo nárůst cen ministerstvo spravedlnosti.

Dědická řízení se během pandemie koronaviru výrazně protáhla, trvala mnohdy až o několik měsíců déle:

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.