Nová definice znásilnění by mi hodně pomohla, říká přeživší

Ne znamená ne. Na tom budou nově založeny tresty za znásilnění, jehož definice se tak změní z dosavadního silou vynuceného styku na nesouhlasný pohlavní styk. Podle přeživší sexuálního násilí Jesicy Miňovské, kterou roky znásilňoval její otec, je to prý velký posun vpřed. Tehdy by jí to prý u soudů výrazně pomohlo.

"Odpadl by tam právě ten aspekt toho dožadování se informací, jak moc jsem se bránila, případně proč jsem se nebránila. Myslím si, že by to moji situaci mohlo změnit," uvedla.

[chooze:article;value:557412]

Nesouhlas by podle novely nemusela oběť vyjadřovat už pouze slovem, nově by stačilo i gesto, pláč nebo zaujetí obranné pozice. "Tam bude důležité ono nezpochybňování aspektu zamrznutí, který je těžko vysvětlitelný pro někoho, kdo to neprožil. Ta zkušenost je opravdu taková, a já jsem ji taky zažila, když šlo o něco hodně násilného, tak jsem úplně ztuhla, nemohla jsem se prostě pohnout, i když jsem chtěla, ale to tělo mi to nedovolilo," poznamenala Miňovská.

"To je, proč jsme tu novou definici prosazovali, aby byly odsouzeny skutečné případy znásilnění, kde ta oběť nedala souhlas, ale zároveň se nemohla bránit, protože byla třeba zamrzlá," vysvětlila vedoucí Advocacy Amnesty International Irena Hůlová.

V Česku podle statistik neziskových organizací zažila znásilnění každá pátá žena. Nahlásí se jich přitom jen zlomek. To by se teď prý mělo změnit.

[chooze:article;value:555995]

"Ta novela povede k tomu, že bude více nahlášených znásilnění. Vidíme to i v zahraničí a můžeme to pozorovat už teď. Za tři roky té naší kampaně, kdy my bojujeme za tu novou definici, už se zvedá ten počet nahlášených znásilnění," poznamenala Hůlová.

Soudy budou také nově pokládat za znásilnění jakékoli sexuální praktiky s dětmi do 12 let. A nikoli za mírněji trestné pohlavní zneužití, jako tomu bylo doposud.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.