Nová dohoda o propuštění rukojmích by zastavila boje v Gaze na dva měsíce

Vyjednavači připravili na podkladech požadavků Izraele a Hamásu předběžnou dohodu, podle níž by měl být propuštěn zbytek rukojmích a boje v Gaze by měly být přerušeny až na dobu dvou měsíců, informuje deník The New York Times.

Podle návrhu smlouvy by v první fázi mělo dojít k zastavení bojů asi na 30 dní, během kterých by Hamás propustil ženy, starší lidi a zraněné rukojmí. V této přestávce by obě strany dojednaly podrobnosti druhé fáze, v níž by byly vojenské operace pozastaveny zhruba na dalších 30 dní výměnou za zadržované izraelské vojáky a civilisty mužského pohlaví. O poměru Palestinců, kteří budou propuštěni z izraelských věznic, se bude ještě jednat, ale tento problém je vyjednavači považován za řešitelný. Podle izraelského deníku Times of Israel by dohoda měla umožnit také větší přísun humanitární pomoci do Gazy.

[chooze:article;value:535941]

Hamás sice požaduje úplné příměří, ale podle izraelských médií se "představitelé blízcí rozhovorům domnívají, že pokud Izrael válku na dva měsíce zastaví, pravděpodobně ji už neobnoví ve stejné míře, v jaké ji vedl doposud", což otevírá cestu k trvalejšímu příměří.

Zpráva s odvoláním na americké představitele uvádí, že návrh vedený Washingtonem bude předložen na nedělním summitu v Paříži, na němž se sejdou Izrael, Katar, Egypt a USA, aby posunuly stagnující jednání o rukojmích kupředu.

Pokud jde o dosažení dohody, jsou vyjednavači "mírně optimističtí", uvádí zpráva s tím, že by jí mohlo být dosaženo do dvou týdnů.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.