Nová fáze kauzy Dozimetr: Obviněný je i exnáměstek VZP, další úředník rezignoval

Loni v létě detektivové protimafiánské centrály NCOZ obvinili třináct lidí včetně klíčových postav případu: podnikatele Michala Redla a exnáměstka pražského primátora Petra Hlubučka (dříve STAN) kvůli zakázkám kolem DPP. Tento týden otevřeli další část této korupční kauzy, která se týká pojišťovny VZP.

Obvinění si podle informací portálu Seznam Zprávy vyslechl kromě exposlance ODS Marka Šnajdra také bývalý náměstek VZP pro informatiku Tomáš Knížek. Knížek ve VZP skončil loni v srpnu.

"Jsme na úplném počátku vyšetřování, policejní orgán zahájil trestní stíhání konkrétních osob a v této fázi řízení státní zastupitelství věc nemůže komentovat," oznámila vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová.

[chooze:article;value:499479]

"Můj klient zásadně odmítá, že by se dopustil jakéhokoliv protiprávního jednání. Lze konstatovat, že se obvinění, stejně jako v případě kauzy Horáček, opírá o tvrzení spolupracujícího obviněného. V daném případě jde o osobu pana Dovhomilji. Klient si klade otázku, zda jde o náhodu, či zda pan Dovhomilja a pan Horáček svůj postup vůči klientovi vzájemně nekoordinují," uvedl Šnajdrův advokát Lukáš Trojan.

Podnikatel Pavel Dovhomilja byl dříve obviněn v hlavní větvi kauzy kolem pražského dopravního podniku a od poloviny loňského roku spolupracuje s policií. Té měl říct, že dostal od bývalého poslance a náměstka na ministerstvu zdravotnictví Marka Šnajdra úplatek 200 tisíc korun, když ovlivní rozhodnutí největší pojišťovny v zemi.

[chooze:article;value:469544]

Kvůli obvinění v kauze Dozimetr v pátek rezignoval ředitel odboru informatiky na městském úřadu Prahy 5 Josef Listík. Ten dříve působil jako šéf technické podpory ve Všeobecné zdravotní pojišťovně. "Nyní budeme prověřovat všechny zakázky na kterých se podílel. Zároveň jsme jej odstřihli od rozhodování o financích. Chci dodat, že jeho odbor je velmi významný pro nás, takže pan Listík zůstává na úřadě jako řadový zaměstnanec a my ctíme presumpci neviny," řekl starosta Prahy 5 Jaroslav Pašmik (Praha Sobě).

Kauza Dozimetr už dříve vedla k rezignaci několika vysoce postavených politiků. Kvůli kontaktům s Redlem, údajnou hlavu skupiny, loni odstoupil tehdejší ministr školství za hnutí STAN Petr Gazdík a europoslanec STAN Stanislav Polčák ze stejných důvodů v hnutí pozastavil členství. Ze STAN byl vyloučen stíhaný Hlubuček.

Kontakt a celý článek naleznete na serveru (http://domovstesti.blog.cz/) zde.